PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija imunodeficijencije

Imunitet je jedan od unutrašnjih etioloških faktora koji ukliko se izmeni dovodi do oboljenja. Imunitet se može izmeniti na tri načina:

  • smanjen – imunodeficijencija
  • kvalitativno izmenjen – alergije
  • autoagresija

Iskustva su pokazala da kada dođe do pada imunieta, organizam nadjačaju bakterije i virusi i dođe do razvoja bolesti. To je naročito izraženo u vreme hladnih dana, od kasne jeseni do ranog proleća.

Imuni sistem je složen sistem leukocita i antitela u organizmu koji se bori protiv infekcija, bakterija, virusa i drugih stranih (štetnih) čestica. Imuni sistem je naša prirodna odbrana od bolesti.

Poremećaj imunog sistema nazivamo pad imuniteta, koji može izazvati niz zdravstvenih poremećaja i bolesti, jer je tada organizam oslabljen i podložan dejstvu virusa i bakterija.Na smanjenje imuniteta utiču: dugotrajne hronične bolesti (gojaznost, dijabetes…), operacije, česte infekcije, dugotrajna upotreba antibiotika, stres, hronični umor, iscrpljenost, nedovoljne fizičke aktivnosti, previše intelektualnog i fizičkog rada, zagađen vazduh, industrijska prašina, kućna prašina, izlaganje dugotrajnoj hladnoći, preterano izlaganje suncu i vrućini…

Imunitet nam oštećuju i loše navike: pušenje, alkohol, napravilna ishrana, dugotrajne dijete, nedovoljno spavanje, neredovno odmaranje, pesimizam, loša higijena…

Zimi je naše telo naročito podložno infekcijama. Prosto rečeno, naše telo na hladnoći troši dosta energije na zagrevanje, pa ako mu je oduzmemo i drugim “borbama” (umor, fizički napor, stres…), a ne dodamo dovoljno kalorija, vitamina i mineraala, stvorili smo uslove da nas bolest nadjača.

Kako ojačati imunitet?

Za jačanje imuniteta su potrebne zdrave navike i odgovorno ponašanje: pravilna ishrana, dovoljno spavanja, redovno odmaranje, svakodnevne fizičke aktivnosti, smanjenje stresa, održavanje lične higijene, održavanje higijene radnog prostora.

Primed 1 forte – prirodni imunostimulator
Ovaj dijetetski sumplement eliminiše viruse i bakterije iz organizma, poboljšava funkciju oslabljenih organa i opušta napete nerve. Pored toga, podstiče razvoj dece, daje snagu starijim ljudima i aktivnim osobama.