PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija afti

Afte( stomatitis aphtosa) predstavljaju ulceracije epitela usne duplje, odnosno bolne rane koje mogu da budu beličaste, žućkaste, ili sivkaste. One mogu da se nalaze na bilo kom delu usne duplje, počev od desni, preko nepca, pa i na jeziku. Iako nisu ozbiljan zdravstveni problem, u velikoj meri mogu da ometaju normalno svakodnevno funkcionisanje, jer su veoma bolne, i mogu da pričinjavaju smetnje prilikom gutanja i govora.
Brojne su teorije o nastanju afti, a dominiraju poremećaj imuniteta, loša i neadekvatna ishrana, problemi sa varenjem, nedostatak vitamina i pojedinih minerala, Veoma retko, afte mogu da se nadju kod ozbiljnijih bolest poput gluten senzitivne enteropatije (celijačna bolest), alergija različitog porekla, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, leukemije, pa i anemije.

Terapija afti

Uzrok nastanka afti nije u potpunosti poznat, pa ne postoji ni potpuno efikasan način lečenja ovog problema.

Potrebno je hraniti se zdravo (unošenje većih količina vlaknaste hrane, voća, povrća, a izbegavati proizvode sa rafinisanim šećerom, kao i sa konzervansima).
Savetuje se uzimanje namirnica koje su bogate vitaminom C, B, kao i flavonidima. Takodje, preporuka je da se izbegava alkohol.
Zapaljenski proces može da se smiri ispiranjem usta čajem od žalfije, kamilice, ali i kadulje koja ima antiseptično dejstvo.
Pomaže i koriščenje preparata od aloja vere, kako njihovo konzumiranje, tako i direktno nanošenje na aftu.
Besprekorna higijena usta je obavezna, odnosno potrebno je redovno pranje zuba, korišćenje konca za zube i tečnosti za ispiranje usta.

U terapiji naročito pomažu PRIMED 10 koji u svom sastavu ima matičnu mleč koja je skup minerala i vitamina kao i PRIMED 13 koji sem što rešava ozbiljnije probleme veoma brzo i efikasno savladava promene i pomaže u regeneraciji sluzokože a podiže organizam na jedan viši nivo što rezultira brzim oporavkom. Kao obavezni deo terapije jeste PRIMED 4 propolis kapi koji direktno deluju na sluzokožu usne šupljine.