PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Štetnost UV zračenja

Kada se govori o štetnosti UV zračenja, uglavnom se ističe uticaj na pojavu karcinoma kože. Veza između pojave karcinoma i izloženosti UV zračenju definitivno postoji. Pored toga što je UV zračenje poznati faktor rizika za pojavu malignih promena na koži, kao posledica izloženosti UV zračenju mogu da se jave i mnogi drugi problemi.

Koji su najčešći problemi posledica delovanja UV zračenja?

  • Alergijske reakcije na koži predstavljaju jedan od čestih problema nakon izlaganja suncu. Ovaj problem je u sve većem porastu
  • Prevremeno starenje kože posledica je oštećenja određenih struktura kože
  • Problemi sa očima mogu da nastanu usled oštećenja rožnjače. Takođe, UV zračenje je jedan od doprinosećih faktora pojavi katarakte.
  • Prekomerna izloženost UV zracima može da uzrokuje slabljenje imunološkog odgovora, što dalje pogoduje lakšem nastanku infekcije

Neki od lekova mogu da dovedu do povećane osetljivosti na sunčeve zrake. Zato, ukoliko uzima neki od takvih lekova, neophodno je napomenuti pacijentu da treba da izbegava izlaganje suncu.

Naravno, sunčeva svetlost i sunčevi zraci imaju i niz povoljnih delovanja na organizam, ali pri umerenom izlaganju. Umerenost u sunčanju nam omogućava da iskoristimo prednosti, a maksimalno izbegnemo neželjene efkte sunčevog zračenja.