PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Estrogen čuva kalcijum u kostima žene.

Osteoporoza je zdravstveni problem u kome dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive. Kosti gube svoju tvrdoću zbog nedostatka gradivnih materija i postaju sunđeraste.
Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od različitih faktora: kao što su starost, pol i životne navike, a grade je soli kalcijuma (najviše kalcijum-hidroksiapatit).
Kako bi se kalcijum apsorbovao iz creva poreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Da bi se stvorilo dovoljno vitamina D u organizmu, potrebno je dovoljno sunčanja i potrebni su zdravi bubrezi, a preporučljivo je uzimanje vitamina i suplemata.
Normalno se koštana masa stvara tokom detinjstva do dvadeset i pete godine života, ne menja se sledećih deset godina, i od trideset i pete se normalno gubi 0.3% do 0.5% koštane mase godišnje.
Estrogen kod žene određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju
tvrdoću.
Estrogen čuva kalcijum u kostima žene.
Nedovoljna količina estrogena u organizmu žena prouzrokovaće osteoporoze, čak i kada ima dovoljno kalcijuma, fosfora i vitamina D u telu.U prvih deset godina menopauze, žena izgubi 2 – 3% koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze kod žena.
Slično je i kod muškaraca. Testosteron čuva kalcijum u kostima muškarca. Kada nivo testosterna počne da pada, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze.
Ukoliko nema dovoljno testosterona u organizmu muškarca, a ima dovoljno kalcijuma, magnezijuma i vitamina D, ipak će doći do osteoporoze. Pošto andropauza kod muškaraca počinje u proseku za deceniju kasnije, i osteoporoza počinje kasnije.
Međutim, sve je individualno. Zato kada uđete u četrdesete godine, počnite da proveravate gustinu (tvrdoću) svojih kostiju.
Postoje posebni aparati koji to snimaju i snimanje je bezbolno. Ako uzimate neke lekove koji smanjuju ulazak kalcijuma u kosti (npr. dugotrajna upotreba kortikosteroida) ili imate oboljenja koja izvlače kalcijum iz kostiju (npr. hiperparatireoidizam), potrebno je da mnogo ranije počnete sa kontrolama gustine koštane mase
Simptomi osteoporoze
Simptomi osteoporoze mogu da prođu godinama neprimećeno. Prvi znak osteoporoze često bude prelom kosti.
Simptomi su drugačiji za različite kosti.
Bol u predelu kičme je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do jakog bola u donjem delu kičme i gubitka na visini
Prelomi u osteporozi nastaju prilikom normalnih aktivnosti. Uopšte se ne radi o nekim velikim traumama.
Prelom kuka, koji obično nastaje posle pada, u osteoporozi može doći usled neke manje nezgode, udara u tom predelu. Redovnim kretanjem, održavate fleksibilnost koštanih i zglobnih struktura i smanjujete mogućnost preloma.
Faktori rizika za nastanak osteoporoze
Žene u menopauzi, posebno ako je nastupila rano
Porodična anamneza pojave osteoporoze (majka koja je imala prelom kuka usled osteoporoze duplo povećava šansu potomstvu da ih zadesi isti problem)
Pušenje
Redovna upotreba alkohola
Fizička neaktivnost
Slabo zdravstveno stanje i slab imunitet
Hemoterapija koja može da dovede do prerane menopauze.
Hipertireoidizam
Hiperparatiroidizam
Nedostatak vitamina D i kalcijuma u ishrani, a kasnije i hrane koja čuva dejstvo estrogena (soja) i testosterona (semenke bundeve)
Hronična zapaljenska stanja, kao što je hronični glomerulonefritis
Nepokretnost – posle neke traume, preloma ili šloga.
Upotreba nekih lekova (kortikosteroidi)
Kako se izboriti sa problemom
Poseban vid ishrane vezan za osteoprozu svodi se uglavnom na povećani unos hrane bogate kalcijumom, vitaminom D, hranom koja čuva dejstvo estrogena (soja) i testosterona (semenke bundeve), i kontrolu energetskog unosa jer povećana telesna masa dodatno opterećuje kosti.
Blaga svakodnevna fizička aktivnost je neophodna. Šetajte, vozite bicikl ili idite na bazen.
Posetite svog fizijatra koji će vam propisati ciljane, neagresivne vežbe kojima ćete ojačati leđne i trbušne mišiće i tako dodatano zaštititi kičmeni stub od daljih komplikacija, kao što je diskus hernija koja vodi u oštećenja nerava.
Mnogi suplementi koji olakšavaju menopauzu ili andropauzu bogati su kalcijumom i vitaminom D. Trebalo bi da sadrže i supstance iz biljaka koje imitiraju estrogen kod žena ili čuvaju nivo testosterona kod muškaraca.
PRIMED 3 je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma, kurkume, sa dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake. PRIMED 3 se preporučuje kod:
osteopenije
osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom
Aktivni sastojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa.
U periodu koji sledi menopauzu (poslednja menstruacija), dolazi do postepenog smanjenja nivoa estrogena. Smanjenje nivoa ženskih polnih hormona kod većine žena može dovesti do smanjenja gustine kostiju, pored ostalih promena koje nastaju u postmenopauzalnom periodu. PRIMED 3 pomaže da se organizmu obezbedi dovoljna količina kalcijuma, kako bi se ovaj fiziološki proces usporio, i omogućilo normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema.