PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Šta nam dlanovi govore o našem zdravlju?

Prilikom pregleda, na osnovu stanja dlanova i šaka, objektivno se može posumnjati na neki zdravstveni problem.

Na koje simptome bi trebalo obratiti pažnju?

Hladne ruke- U detinjstvu, mladosti i srednjim godinama mogu ukazivati na poremećaj funkcije vegetativnog nervnog sistema. Takođe, hladni dlanovi koji se znoje, mogu ukazivati na neki neurološki poremećaj. Hladne šake u srednjim godinama čest su simptom anemije ili oslabljene funkcije štitaste žlezde. Mogu da postoje i kod osoba koje dominantno u toku dana sede, odnosno nisu fizički aktivne. Kod starijih osoba, hladne šake mogu biti posledica uznapredovalih aterosklerotičnih promena na krvnim sudovima koje otežavaju normalnu cirkulaciju krvi.

Preporuke za poboljšanje krvotoka: tuširanje naizmenično hladnom i toplom vodom podstiče cirkulaciju i može pomoći u ublažavanju problema sa hladnim šakama.

Dlanovi koji “gore”. Topli, crveni dlanovi, ukoliko su udruženi sa povišenim arterijskim pritiskom mogu ukazivati na problem sa funkcijom jetre. Poželjno je regulisati krvni pritisak i izbegavati hranu koja opterećuje jetru: masna, pržena i dimljena hrana. Kombinacija osećaja utrnulosti i crvenih dlanova može biti prisutna kod nedostatka vitamina B grupe. Poželjno je da ishrana bude raznovrsnija, veći unos voća i povrća, a po potrebi se savetuje i uzimanje multivitaminskih kompleksa po mesec dana, u jesen i proleće.

Osećaj mravinjanja i probadanja može postojati kod nekih endokrinoloških poremećaja. Ukoliko imate stalan osećaj mravinjanja, savetuje se poseta lekaru, kako bi se sproveli odgovarajući testovi za otkrivanje uzroka.

Požutelost dlanova i prstiju može se javiti u slučaju prekomerne upotrebe preparata sa karotenoidima (npr. šargarepe) ili oboljenja žučne kese i žučnih puteva. Potrebno je korigovati ishranu, u skladu sa uzrokom žute prebojenosti dlanova.

Mrlje na vrhovima prstiju: Plave mrlje na vrhovima prstiju ukazuju na poremećaj rada u gastrointestinalnom sistemu. Savetuje se da se iz ishrane izbace dimljeno meso, turšija, marinirana, masna i pržena hrana. Tamnocrvene mrlje mogu ukazati na problem u radu bubrega. Potrebno je uraditi odgovarajuće analize, kako bi se utvrdilo o kakvom problemu je reč.