PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Trava Rusa- čistač organizma

Rusa ili Rosopas, (Chelidonium majus) je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka u fitoterapiji. Smatra se jednom od najjefikasnijih biljaka na planeti. Rusi je sa punim pravom nazivaju “Čistotel”, jer se pokazalo da zaista efikasno čisti organizam “spolja i iznutra”. U narodu, Rusa je poznata i pod nazivima Lišeivica, Zmijino mleko, Lastina trava.

Rusa cveta od maja do jeseni, a veoma je rasprostranjena na različitim terenima. U narodnoj medicini koristi se nadzemni deo biljke, u svežem ili osušenom stanju.

Iz presečenog stabla sveže biljke ističe specifičan žuti sok, koji se može koristiti u tretmanu različitih kožnih problema. Jedna od najčešćih primena svežeg soka iz stabljike ruse je u tretmanu virusnih bradavica na koži. Pored toga, može se koristiti i kod ekcema, psorijaze, šuge ili glivičnih infekcija na koži.

Trava rusa uspešno leči i mnoge poremećaje unutrašnjih organa. Ispoljava antimikrobno, antiseptično, spazmolitično, protivupalno, analgetsko i antikancerogeno dejstvo. Rusa podstiče rad jetre, oslobađanje žuči, pa se preporučuje uvek kada je potrebna detoksikacija organizma. Koristi se kod različitih oboljenja jetre i žučne kese. Sok od trave ruse pomaže i kod nekih očnih oboljenja (katarakta, bolesti rožnjače).

Trava rusa se u narodnoj medicini preporučuje i onkološkim pacijentima, nakon hirurških intervencija posebno kod tumora dojke.

Rusa nalazi primenu i kod hroničnog zapaljenja prostate, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, stenokardije, ateroskleroze, reumatoloških poremećaja i gihta.

Preporuka za pripremu čaja:

Supenu kašiku osušene i usitnjene biljke preliti sa 200ml proključale vode i ostaviti da se ohladi. Uzimajte po 2 supene kašike čaja 20 minuta pre obroka, 3x dnevno.

Preporuka za spoljašnju primenu:

Za spoljašnju primenu koristi se koncentrovani čaj od trave ruse. 3 kašike usitnjene biljke preliti sa šoljom proključale vode i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i koristiti za spoljašnje mazanje ili ispiranje.