PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sprečite opadanje kose

Normalno dlaka ima cikličan rast. Raste dve do šest godina, što se naziva anagena faza. Nakon toga dlaka ne raste oko tri meseca (2 do 4) tj. nalazi se u fazi mirovanja (telogena faza). Nakon mirovanja sledi ispadanje dlake koje se odvija dve do tri nedelje (katagena faza). Postoje brojni uzroci opadanja kose. Često to mogu biti prolazna stanja, koja nekada prolaze bez ikakve terapije ili se povlače nakon prstanka delovanja štetnog agensa.

Zbog delovanja različitih štetnih agenasa dolazi do remećenja normalnog rasta dlake. Pošto je dlaka najmanje osetljiva u fazi mirovanja, pri delovanju štetnih agenasa ona prestaje da raste. Nakon mirovanja od oko tri meseca (dva do četiri) kosa počinje da opada ravnomerno po celoj glavi (kapilicijumu). Stepen opadanja kose je različit i zavisi od vrste, intenziteta i dužine delovanja štetnog agensa. Dnevno može da opadne 150 do 700 dlaka. U trihogramu se vidi da je procenat dlaka koje su u periodu mirovanja izuzetno veliki i može izniositi 25 do 50%, dok se normalno u toj fazi nalazi 12 do 15% dlaka.Postoje brojni uzroci telogenog efluvijuma kao: visoka temperatura, grip, operacije, boravak u bolnici, gubitak voljene osobe, razvod braka, lekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi), drastične dijete za mršavljenje. Stres takođe ima važnu ulogu u nastanku opadanja kose obzirom da medijatori stresa, kao kortizol, supastanca P, prolaktin i ACTH, inhibiraju rast dlake. Maligne i sistemske bolesti su često praćene opadanjem kose. Hormoni štitne žlezde takođe utiču na rast dlaka na glavi. Hipotireoza je povezana s gubitkom kose. Poremećaj rasta kose najčešće prolazi za 12 meseci. U nekim slučajevima opadanje kose počinje sporije i može trajati mesecima pa i godinama (hronični oblik). Kod telogenog efuviuma se lečenje sastoji u uklanjanju delovanja štetnog agensa koji je doveo do opadanja kose. Nikakvo drugo lečenje nije potrebno.

Opadanje kose može biti posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belančevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Uzrok naglog opadanja kose može biti jonizujuće zračenje, citostatici i drugi toksični lekovi, soli zlata, hipoproteinemija i stroge dijete.

Uzrok kružnog opadanja dlake (Alopecija areata) najčešće na kapilicijumu, ređe na bradi, brkovima, obrvama i trepavicama, nije potpuno razjašnjen. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremećaji, u poslednje vreme preovladava mišljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takođe je veliki uticaj nasleđa.

LEČENJE I PREVENCIJA

U terapiji i prevenciji opadanja kose možete koristiti razne meleme i šampone među kojima se dobro pokazao i šampon i losion staroplaninske riznice ali je jako VAŽNO smanjiti uzrike stresa, ojačati organizam vitaminima i mineralima i na taj način sprečiti dalje opadanje i pobediti ćelavost.