PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kalkuloza bilijarnog trakta

Najčešće su holesterolski kamenci, češće kod žena. Postoji još crno i braon pigmentno kamenje. Braon pigmentno kamenje je povezano sa infekcijom i stazom, najčešće u intrahepatičnim žučnim vodovima, kod muškaraca.

Akutni kalkulozni holecistitis – usled opstrukcije duktusa cistikusa kamenjem, nastaje empijem žučne kese i gangrena zida. Bol ispod desnog rebarnog luka, zrači u desnu lopaticu, u vidu kolike, posle obilnog masnog obroka. Pozitivan Murphyev znak, ponekad groznica, leukocitoza.

Dijagnoza: Ultrasonografija.

Terapija: Konzervativna (mirovanje, dijeta bez masti, spazmolitici, antibiotici). Po smirivanju akutne faze holecistektomija.

Hronični kalkulozni holecistitis – najčešće oboljenje bilijarnog trakta. Etiološki postoji poremećaj metabolizma holesterola, poremećaj pražnjenja žučne kese, infekcija. Klinička slika nespecifična, povremeni tupi bolovi, nadimanje, dispeptične tegobe. Kamenje se otkriva ultrasonografijom. Disolucija žučnim kiselinama (česti recidivi) i litotripsija se rade, ali najčešće je neophodna holecistektomija.

Holedoholitijaza – komplikacija kalkuloznog holecistitisa, zbog migracije kamenja iz žučne kese. Primarna holedoholitijaza je  veoma retka. Kamenje dovodi do holangitisa i opstruktivnog ikterusa, sa bolom, groznicom, tamnom mokraćom i aholičnom stolicom. Može postojati i akutni pankreatitis. Ultrasonografija postavlja dijagnozu, zatim se radi ERCP, kao dijagnostička i terapijska metoda (endoskopsko otklanjanje kamena). Ako ne uspe, radi se operacija (holedohotomija sa T-drenažom).

Intrahepatička litijaza – redak oblik, kamenje u levom ili desnom duktusu hepatikusu i njihovim granama (braon pigmentno kamenje). Češće sekundarna (migracija kamenja ascendentno iz holeciste ili holedokusa). Bakterijska infekcija žuči je uvek prisutna. Na Dalekom istoku uzročnik je Clonorchis sinensis. Najčešća komplikacija su multipli apscesi jetre, ređe holangiokarcinom. Dijagnoza se često postavlja na operacionom stolu, ako se ultrasonografski previdi. PTC ili ERCP pomažu. Lečenje je teško, hirurško, uz dugotrajnu medikamentoznu disoluciju kamenja.

U terapiji se sem reducirane ishrane,dijeta bez masti, uključuju spazmolitici,,intravenske nadoknade tečnosti,  antibiotici i obavezno mirovanje. Pretpostavlja se da će tokom ove terapije doći do odglavljivanja kalkulusa ,uspostavljanja normlanog toka žuči i smanjivanja upale.Gladovanje bi teoretski trebalo da smanji sekreciju žuči i pritisak u samoj žučnoj kesi.Indometacin supozitorije 75mg.na dan u toku tri dana,značajno smanjuje bol,temperaturu,leukocite ,bilirubin,kao i dužinu hospitalizacije.Pošto je u 40-60%bolesnika kultura žuči pozitivna na uobičajene crevne bakterije (E.Coli,Enterococci,Klebsiella (30%-80%)ili anaerobe Bacteroides i Clostridium ( 15%-30%)),primena antibiotika je esencijalna u medicinskoj terapiji.Preporučuju se lekovi koji se izlučuju putem žuči,a efikasni su protiv Gram-pozitivnih i Gram negativnih bakterija ( amoxicillin sa klavulonskom kiselinom,druga generacija cefalosporina sa metronidazolom,piperacilin sa tazobactamom ili ciprofloxacin). U cilju sprečavanja nastanka kalkuloze kao i u samoj terapiji može se koristiti PRIMED13 koji kao prirodni dodatak osnovnoj terapiji pomaže u razbijanju kamenca i omogućavanju boljeg protoka žuči.