PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sprečite infarkt miokarda

Akutni infarkt miokarda je nagli prestanak dotoka krvi u jednom delu miokarda(srčanog mišića), sa posledičnim promenama na miokardu kao rezultat nedostatka kiseonika u zoni vaskularizacuje okludiranog (zapušenog) krvnog suda. Zona srčanog mišića sa obustavljenom cirkulacijom, ukoliko dugo traje  je region propadanja mišićne mase. Ukoliko se u skorije vreme terapiski ne interveniše doći će do trajnog oštećenja mišićnog tkiva i stvaranja ožiljka.Veličina infarkta i tegobe koje nastaju određeni su veličinom krvnog suda koji je zahvaćen.

Tipičan simptom infarkta miokarda je bol iza grudne kosti koji je izuzetno jak, u vidu stezanja ili pritiska, probadanja ili žarenja. Bol traje duže od 30 minuta. Može se širiti prema ramenima, levoj ruci, donjoj vilici, leđima i stomaku(nikad ispod pupka). Bolovi su praćeni opštom malaksalošću, hladnim preznojavanjem, izrazitim strahom od smrti, moguća mučnina, povraćanje, gušenje, uznemirenost, nesvestica, ponekad i gubitak svesti.
Kod velikog broja bolesnika bol je provociran: fizičkim naporom, emocionalnim stresom, obilnim obrokom, hladnoćom ili promenama meteoroloških uslova. Treba znati da kod 10-15% bolesnika infarkt miokarda prođe potpuno neprimećeno.

Nakon infarkta, moguće je da se bolest ponovi, pa je neophodna sekundarna prevencija.

U akutnom infarktu miokarda komplikacije i fatalni ishod u visokom procentu se dešavaju u prvih dva sata, najbolji efekat terapije je ukoliko se ona započne unutar 6 sati od početka tegoba.
Ukoliko u porodici ima srčanih bolesnika  ili je neko od članova porodice umro naprasnom smrću, potrebna je veća opreznost. Neophodna prevencija: eliminisati faktore rizika, skrining diagnostika: ergometrija(test opterećenja) a ukoliko je test pozitivan koronarografija, pa prema nalazu dalje lečenje. Veoma efikasan u prevenciji srčanih oboljenja i prevenciji ponovnog infarkta pored ostale terapije jeste i PRIMED 11 !

Primed 11 medočokolada je prirodni dodatak ishrani na bazi meda, kakaoa i cimeta. Podiže imunitet i sprečava srčane probleme. Čisti krv od lošeg holesterola i omogućava bolju cirkulaciju i pravilniji rad srca.

Preporučuje se:

– protiv srčanih problema
– za smanjenje rizika od srčanog napada
– za snižavanje krvnog pritiska