PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj prisutan kod velikog broja žena.

Kod osoba oba pola prisutni su takozvani “muški” i “ženski” hormoni. Obe vrste hormona imaju važne uloge, ali kod žena sa PCOS primećena je viša koncentracija “muških” hormona u odnosu na uobičajene.

Kako se to odražava na funkciju jajnika?

Često su kod žena sa PCOS prisutni poremećaji menstrualnog ciklusa u smislu neredovnih ili izostalih menstrualnih krvarenja. Nekada može da postoji i problem sa začećem.

Pored poremećaja menstrualnog ciklusa, kod žena sa PCOS mogu da postoje i drugi simptomi:

  • Dobijanje na težini, posebno u predelu struka, koje se teško smanjuje.
  • Pojačana maljavost
  • Pojava akni ili zona pojačane pigmentacije na koži
  • Nelagodnost ili bol u donjem delu stomaka
  • Promene raspoloženja u vidu depresije je takođe moguća

Još uvek nije potvrđen jedinstveni uzrok koji dovodi do ovog poremećaja. Primećeno je da neki faktori, kao što je npr. povećan nivo insulina, gojaznost i genetski činioci mogu da utiču na povećanje rizika.

Nekada, uporedo sa PCOS mogu da postoje i drugi problemi, poput metaboličkih poremećaja (povišen holesterol, dijabetes, insulinska rezistencija, povišen krvni pritisak), gojaznost, sleep apneja i dr.

Za postavljanje dijagnoze važni su podaci o postojećem problemu sa neredovnim ciklusima, promene u nivou hormona i postojanje većeg broja cisti na jajnicima, kao i o pratećim simptomima. Na osnovu dobijenih podataka lekar donosi odluku i o daljem praćenju ili početku i izboru tretmana. Cilj tretmana je uklanjanje ili ublažavanje simptoma, uspostaljvanje boljeg balansa hormona, posebno kod žena koje planiraju trudnoću.