PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prošireni i ispucali kapilari na nogama

Kapilari su sitni krvni sudovi koji povezuju arterijski i venski sistem.

Kapilari koji se nalaze u najpovršnijim delovima kože su vrlo osetljivi, pa lako dolazi do njihovog proširenja ili pucanja.

Problem sa proširenim ili ispucalim kapilarima može da se javi bilo gde na telu. Najčešće se javljaju na licu, rukama ili nogama. Za razliku od proširenih vena, obično se zadržavaju u ravni kože. Pojava vidljive kapilarne mreže i popucalih kapilara uglavnom je estetski problem. Ukoliko su, međutim izraženi na nogama, mogu da ukazuju i na problem sa dubokim venama.

U zavisnosti od veličine i oblika, prošireni i ispucali kapilari opisuju se kao telangiektazije, pauk (spider) ili metličaste vene i retikularne vene.

Prošireni i popucali kapilari na nogama mogu da se posmatraju kao najblaži stepen hronične venske bolesti. Manifestuju se kao sitne vene koje se provide kroz kožu i uglavnom predstavljaju samo estetski problem. Ukoliko su izraženiji i brojni, mogu da budu praćeni prisustvom svraba, osećajem žarenja, pečenja ili otocima oko skočnih zglobova.

Faktori koji dovode do njihovog nastanka uglavnom su slični faktorima koji dovode do narušavanja venske cirkulacije. Genetski faktori, trudnoća, gojaznost, napor ili predugo stajanje su neki od faktora koji doprinose proširenju i pucanju kapilara. Tanka koža na određenim delovima tela kao što su lice i delovi nogu je osetljivija, pa lakše dolazi i do oštećenja kapilara. Takođe, preterano trljanje kože peškirom ili sredstvima za piling mehanički može da oštećuje najfinije krvne sudove u površnim delovima kože. Prekomerno sunčanje je još jedan faktor koji doprinosi pojavi proširenja ili pucanja kapilara na izloženim delovima kože.

Uklanjanje kapilara uglavnom se izvodi iz estetskih razloga, jer sami po sebi prošireni kapilari ne predstavljaju ozbiljan problem.

O izboru metode za uklanjanje kapilara odlučuje lekar na osnovu stepena izraženosti problema. Ukoliko je uporedo prisutan ozbiljniji problem narušene venske cirkulacije, uglavnom se prvo radi na njegovom uklanjanju, pa se kasnije pristupa rešavanju estetskog problema proširenih kapilara.

Pored operativnog uklanjanja problema sa kapilarima, lokalno mogu da se upotrebljavaju različiti preparati koji povoljno deluju na cirkulaciju i “jačanje” zidova krvnih sudova.

 

VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA

SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!

Poručite: VENEKS GEL ZA VENE

Kada se preporučuje VENEKS?

Preparat se preporučuje za ublažavanje tegoba kod narušene venske cirkulacije: slaba periferna mikrocirkulacija; proširene vene; oštećeni i ispucali kapilari; sindrom teških, otečenih i umornih nogu; hematomi i otoci uzrokovani mehaničkim povredama.