PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi reumatoidnog artritisa

Rheumatoide Arthritis

Reumatoidni artritis predstavlja hronično, progresivno, zapaljensko, reumatsko oboljenje čiji uzrok još nije dovoljno poznat. Ovo je sistemska bolest vezivnog tkiva, meta je vezivno tkivo čitavog organizma. Njegova osnovna karakteristika je povećanje broja B limfocita i smanjenje celularnog imuniteta.

Najčešće bolest počinje postepeno. Bolesnik više nedelja ili duže ima neodređene tegobe. Zatim se javljaju zamaranje, malaksalost, opšta slabost, gubitak apetita, mršavljenje i malo povišena telesna temperatura, pojačano znojenje i promena raspoloženja. Nadovezuju se bolovi u mišićima i zglobovima.Ove tegobe se mogu javiti i kod drugih bolesti, pa se na RA obično pomisli tek kada dođe do zapaljenja više zglobova.

Kod 15 do 20% bolesnika RA počinje naglo,sa povišenom telesnom temperaturom, jakim bolovima i otocim zglobova. Retko je prisutan otok samo jednog zgloba. Najčešće prvo bivaju zahvaćeni sitni zglobovi šaka i stopala, a kasnije laktovi, ramena i kolena.

Jutarnja ukočenost predstavlja simptom koji je važan za postavljanje dijagnoze bolesti. Ukočenost se može javiti i kod drugih zapaljenjskih reumatičnih bolesti, ali je kod njih ograničena na oboleli zglob, nije opšta i kraće traje. Jutarnja ukočenost, koja traje duže od sat vremena je siguran znak RA. Bolesnik ne može da obavlja uobičajene aktivnosti, ne može da savija i opruža šake ili ima osećaj kao da nisu njegove ruke. Nekada ukočenost traje više časova ili čitavog dana. Jutarnja ukočenost prolazi spontano ili posle vežbi.

Bolovi se često javljaju od samog početka bolesti. Najpre su prisutni samo pri pritisku, zatim pri pokretanju zgloba, a kasnije i u miru. Bolesnici opisuju bol kao žarenje, paljenje ili razvlačenje. Ujutru je bol jači. Nekada se pojačava na hladnoću. Bolovi mogu da traju danima i mesecima pre pojave otoka i drugih znakova zapaljenja (topla i crvenila kože iznad zgloba).

Otoci zglobova nastaju zbog stvaranja tečnosti u njima (eksudat) i zadebljanja okolnih mekih tkiva. Zahvaćeno je više zglobova i to simetrčno. Otok narednog zgloba se javlja u vremenu kraćem od 3 meseca.

Deformcije zglobova se mogu javiti već u početnoj fazi bolesti, a kasnije su obavezne. Posledica su oštećenja omotača tetiva, kapsule zgloba, na koje se nadovezule iščašenje i kasnije potpuna ukočenost zgloba. Prsti na šakama i stopalima se krive, a ako se oštete zglobni okrajci, mogu da se izvlače i uvlače kao pozorišni dvogled. Kada je zahvaćen lakat ruka ne može potpuno da se opruži. Koleno je često zahvaćeno, pa je otečeno, mišić butine se smanjuje (atrofija mišića kvadricepsa), a noga ne može potpuno da se opruži. Deformacija kolena daje nogama tzv. X ili O oblik. Izliv tečnosti u koleni zglob je čest i formira u zatkolenoj jami cistu (Bakerova cista).

Manifestacije van zglobova

Potkožni čvorići, koji se javljaju u blizini zglobova, obično prate teže oblike bolesti. Može ih biti od nekoliko do stotinu. Nekada ulcerišu (otvore se). Kod RA koji dugo traje nokti postaju zadebljani, izbrazdani i lako se lome. Mišići su stegnuti (spazam), smanjene mase i snage. Može se javiti zapaljenje srčane maramice, srčanog mišića, plućne maramice, a takođe i plućni izliv. Anemija, neuropatija, vaskulitis (zapaljenje sitnih krvnih sudova), keratokonjuktivitis (promene na očima) i glomerulonefritis, mogu pratiti RA.

Zbog nepoznatog uzroka nema adekvatnog medikamenta kojim bi se postiglo izlečenje. Da bi se smanjili simptomi i smanjio zapaljenski proces u organizmu koriste se nesteroidni antiinflamatorni lekovi i u nekim fazama kortikosteroidi.

Primed 13 kordiceps je prirodni preparat na bazi meda i lekovite gljive kordiceps. Kordiceps je gljiva koja ima svojstva prirodnog leka sa najširim, ikada poznatim spektrom delovanja. Imunomodulatorni efekat ove gljive se zasniva na tome da ona menja imuni odgovor kod obolelih. Kada nekom sa hiper imunitetom , kao što je slučaj sa reumatoidnim artritisom, damo kordiceps, broj belih krvnih ćelija počinje da opada, a raste broj crvenih krvnih zrnaca. Time se smanjuje imuni odgovor koji jeste uzrok ove bolesti i dolazi do postepenog povlačenja simptoma.

Primed 13 kordiceps

Preparat primed 13 kordiceps možete naći u Primed biljnoj apoteci, ulica Vojvode Stepe 120, Primed biošop, ulica Knez Mihajlova 21a,  TC Milenijum, lokal 54, Primed biošop 2, TC Piramida, ulica Jurija Gagarina 151G, lokal 10.

Cena preparata je 2890,00 dinara.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073.