PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Savladajte Hašimoto tiroiditis

Hronični tireoiditis je bolest sa mnogo imena. Poznat je kao Hašimoto bolest (Hashimoto), hronični limfocitni tireoiditis, hronični autoimuni tireoiditis. To je hronični autoimuni zapaljenski proces sa nagomolavanjem limfocita u štitnoj žlezdi i njenim povećanjem. Bolest je hroničnog i sporog toka, nekada na početku sa tireotoksičnom fazom. Hronični tireoiditis je glavni uzrok hipoterioze odraslih i najčešći uzrok strume (uvećanje štitne žlezde) kod dece. Često se Hašimotova bolest javlja udruženo sa drugim autoimunim bolestima kao što su Adisonova bolest, diabetes tip I, sistemski eritemski lupus, perniciozna anemija, Sjogrenov sindrom, vitiligo i hronični aktivni hepatitis.

Bolesnici se javljaju lekaru kada primete da im je štitna žlezda  uvećana. U to vreme obično nemaju druge simptome. Štitna žlezda je simetrično uvećana, retko asimetrično, tvrda je i elastična, jasno ograničena od okoline pokretna i bezbolna. Drugi simptomi se javljaju tek kad se razvije hipotiroza (nepodnošenje hladnoće, suva i perutava koža, promukao glas, trnjenje i bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, zatvor, smanjeno znojenje, usporeni pokreti, otoci, usporen rad srca).

Bolest sporo napreduje i lečenje obično nije potrebno. Većina endokrinologa smatra da je korisna supstituciona terapija tiroksinom koja smanjuje TSH i usporava rast štitne žlezde. Kada dođe do sniženja hormona štitne žlezde nastala hipoteroza se leči doživotno hormonima štitne žlezde. Veoma efikasan je i PRIMED 7 koji reguliše rad štitne žlezde i poboljšava njenu funkciju kao i poboljšanje opšteg stanja organizma.