PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje kamena u žučnoj kesi

Kamen u žučnoj kesi pretstavlja čestu bolest, četiri puta češću kod žena nego muškaraca. Procenjuje se da 10% stanovništva boluje od žučnih kamenaca, a 30% populacije iznad 65 godina. Postoje dve grupe kamenaca, holesterolški i pigmentni. U većem broju slučajeva (70-80%) su u pitanju holesterolski.Kao glavni simptom javlja se bilijarna bol. Karakteristike bilijarnog bola su sledeće: najčešće je isprovociran masnom hranom, vrlo je jak, u vidu grčeva, čupanja, uglavnom kontinuiran. Bol je lokalizovan u desnom podrebarnom prostoru ili u čašici, može da se proteže pozadi, ispod desne lopatice i u desno rame i može da sprečava duboki udisaj. Može da traje od nekoliko sati do tri dana. Kao tegobe se mogu javiti i osećaj gađenja i povraćanja. Oko 50% bolesnika je bez tegoba karakterističnih za ovu bolest.

Zapaljenje žučne kese (holecistitis) je najčešća komplikacija i javlja se uglavnom kao posledica opstrukcije žučnih puteva. Zapaljenje može biti akutno i hronično. Kao komplikacije se mogu javiti i tzv. bilijarni pankreatitis i holedoholitijaza (pojava kamenaca u žučnim putevima), kao i infekcija.

LEČENJE

Hirurško lečenje podrazumeva odstranjivanje žučne kese (holecistektomija). Holecistektomija se može izvršiti na dva načina, klasično i laparaskopski. Laparaskopska operacija omogućava pacijentu brzi oporavak u odnosu na klasičnu operaciju.

U početnom stadijumu kada nema komplikacija i kada su tegobe i kamenci mali, najpre se treba redukovati masna hrana i pribeći dijetetskom režimu a istovremeno je vrlo efikasno korišćenje PRIMED 13 preparata koji razbija kamen i poboljšava opšte stanje organizma.