PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Rak debelog creva

Kolorektalni karcinom je maligni tumor koji može nastati u bilo kom delu debelog creva.U svetu se svake godine otkrije oko milion novih slučajeva karcinoma debelog creva. Naša zemlja nimalo ne zaostaje za svetskim prosekom. Sa 3500 novootkrivenih slučajeva godišnje karcinom debelog creva je drugi po redu uzrok smrti od malignih oboljenja odmah iza karcinoma pluća.
Među najznačajnijim faktorima rizika koji mogu igrati ulogu u nastajanju karcinoma debelog creva su: faktor nasleđa, zapaljenja i polipi debelog creva, neadekvatna ishrana, gojaznost, pušenje…

Početak bolesti često nije praćen određenim simptomima što otežava postavljanje dijagnoze. Ukoliko se pojave najčešći simptomi su : Nevoljan gubitak težine,  bol u trbuhu, promene u pražnjenju debelog creva (proliv i zatvor) koje traju duže od 4 nedelje, krv u stolici…
Treba naglasiti da se ovi simptomi mogu pojaviti i iz drugih razloga, ali su u svakom slučaju alarm za odlazak lekaru. Kolonoskopija je savremena dijagnostička metoda kojom se direktno, pod kontrolom oka, može ispitati celo debelo crevo. Ova procedura se izvodi pomoću kolonoskopa, savitljivog sterilisanog instrumenta širine prsta koji, zahvaljujući svojoj savitljivosti i optičkim vlaknima, omogućuje siguran i precizan pregled celog debelog creva.

LEČENJE

Uprkos napretku onkologije i razvoju pre i postoperativne hemio i radioterapije – hirurgija ostaje glavni način lečenja ove bolesti. Njeni primarni ciljevi su da poveća period preživljavanja, poboljša kvalitet života i smanji učestalost pojave lokalnog recidiva (ponovno pojavljivanje tumora u istoj regiji).

Pacijenti sa lokalno uznapredovalim tumorom rektuma leče se ekstenzivnim hirurškim procedurama (velikim hirurškim zahvatima), koje često uključuju resekciju (odstranjivanje) okolnih organa (pelvičnih nerava – nervi koji se nalaze u maloj karlici, kod žena vagine i materice, a kod muškaraca prostate, semenih kesica i bešike) i time utiču na njihovu funkciju.

Najveće komplikacije kolorektalnog karcinoma su rasejavanje bolesti, udaljene metastaze i ponovno pojavljivanje posle operacije (takozvanog lokalnog recidiva).

Pacijenti sa tumorima otkrivenim u početnom ili premalignom stadijumu (dok još nisu prisutne ćelije zloćudniog tumora) mogu mnogo uspešnije biti tretirani manje invazivnim metodama, kao što su lokalne ekscizije (lokalno hirurško isecanje tkiva) ili kolonoskopske polipektomije (isecanje tumora creva kroz instrument koji se zove kolonoskop, pod kontrolom oka), koje skraćuju boravak u bolnici i isključuju skupe procedure kao što su ponovne hirurške intervencije, hemio i radioterapija. Kao dodatak terapiji i za poboljšanje kvaliteta života preporučuju se i prirodni preparati kao što su PRIMED 13, Sibirska aronija i čaj od reishi gljive.