PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Saveti za zdravu kožu u toku zime

Hladno vreme, vetar, padavine i hladan vazduh u toku zimskih meseci može da utiče na promenu kvaliteta kože, čak i kod osoba koje inače nemaju nikakav problem sa kožom.

Nepovoljni spoljašnji uslovi doprinose isušivanju i iritaciji kože. Ovako isušena i iritirana koža lako se oštećuje, a sa dužim i češćim izlaganjem hladnoći, stanje se uglavnom pogoršava.

Osobe koje imaju neki od kožnih problema uglavnom u toku zime dožive pogoršanje ispoljavanja kožnih simptoma.

U kućnim uslovima faktor koji može da doprinese oštećenju kože je grejanje. Centralno grejanje, grejalice, radijatori, TA peći itd. mogu značajno da isuše vazduh, pa će duži boravak u takvim uslovima neminovno dovesti do povećanog gubitka vlažnosti kože.

Koje su preporuke za smanjenje rizika od oštećenja kože u toku zimskih meseci?

  • Obezbedite optimalnu vlažnost vazduha u kućnim uslovima. Ovo može da se postigne uz pomoć posebnih “ovlaživača” vazduha za prostorije. Ukoliko u stanu imate TA peć ili radijatore, vlaženje vazduha se može postići i stavljanjem posudice sa vodom koja se zagreva i isparava u kontaktu sa grejnom površinom, čime omogućava vlaženje vazduha.
  • Smanjite grejanje na optimalnu temperaturu. Iako nam toplota prija, posebno u toku zime, prekomerno zagrevanje prostorija nije poželjno, jer može da pojača isušivanje kože, a samim tim i simptome ekcema i drugih kožnih problema.
  • Ograničite vreme provedeno pod tušem. Možda nije očekivano, ali i vruća voda i tuširanje vrućom ili vrelom vodom takođe može da isuši kožu. Iako nam tuširanje vrućom vodom posebno prija zimi, ipak bi trebalo da temperatura vode za tuširanje bude optimalna, kako bi se izbeglo isušivanje kože.
  • Izbor sredstava za negu kože lica može da se razlikuje. U toku zimskih meseci savetuje se izbegavanje sredstava za čišćenje lica koja sadrže alkohol, zato što je alkohol jedan od faktora koji može da isuši kožu.
  • Obezbedite adekvatnu hidrataciju kože. Dobra hidratacija kože je uvek potrebna, u bilo koje doba godine, kako bi koža održala normalnu građu i funkciju. Upotreba losiona i krema koje održavaju i vraćaju vlažnost nakon tuširanja je preporuka u bilo koje doba godine, a posebno zimi.
  • Nosite adekvatnu garderobu koja omogućava koži da “diše” a ne iritira. Prirodni materijali su uglavnom uvek bolji izbor, posebno za osobe sa osetljivom kožom.
  • Jedite raznovrsno i uzimajte dovoljno tečnosti. Adekvatna hidratacija organizma neophodna je takođe u toku cele godine, iako možda imamo veću potrebu da tečnost unosimo u toku leta. Ukoliko se smanji unos tečnosti u dužem periodu, to može da se odrazi i na kvalitet kože.

Od prirodnih formula za negu i hidrataciju osetljive, isušene i iritirane kože, možemo da izdvojimo PRIMEDERMA-BIO i PRIMEDERMA-N proizvode.

PRIMEDERMA-BIO je visokokvalitetna formulacija, izrađena na bazi blagog sredstva za pranje organskog porekla, prirodnog trans-esterifikovanog ulja masline i glicerina. Pomaže u očuvanju zaštitne barijere kože i štiti kožu od isušivanja, čak i nakon čestog pranja. Za lice i telo.

PRIMEDERMA-N je prirodan, visokokvalitetan proizvod, izrađen na bazi biljnih ulja, biljnih ekstrakata, meda i vitaminskog kompleksa. Formula ispoljava veoma dobre rezultate u nezi kože sklone ekcemima i drugim formama dermatitisa, kod dece i odraslih.