PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lekovi u terapiji šećerne bolesti.

Primena medicinske nutritivne terapije i fizičke aktivnosti osnova su uspešnog lečenja tipa 2 šećerne bolesti. Ako ne postoje ograničenja, metformin je često lek izbora za započinjanje medikamentske terapije tipa 2 šećerne bolesti.
Tipovi dijabetesa
Šećerna bolest je hronična, metabolička bolest koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili, pak kada telo nije u mogućnosti da efektivno iskoristi insulin koji proizvede. Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 i tip 2.
Tip 1 šećerne bolesti se uglavnom razvija tokom detinjstva ili adolescentskog doba, genetski je uslovljen i zahteva doživotnu terapiju insulinom.
Tip 2 šećerne bolesti se uglavnom razvija kod odraslih ljudi i povezan je sa gojaznošću, nepravilnim načinom ishrane i smanjenim nivoom fizičke aktivnosti.
Javlja se češće u odnosu na tip 1, a čini čak 90% ukupnog broja obolelih.
Lekovi u terapiji dijabetesa.
Metformin je efikasan oralni hipoglikemik koji se široko primenjuje u tretmanu tipa 2 šećerne bolesti. Svoje dejstvo ostvaruje smanjenjem produkcije glukoze na nivou jetre, povećanjem osetljivosti perifernih tkiva i poboljšanjem preuzimanja i iskoristljivosti glukoze u masnom tkivu i mišićima, kao i odlaganjem resorpcije glukoze u crevima.
Metformin svojim delovanjem ne povećava proizvodnju insulina i zato ne povećava telesnu težinu, te se primenjuje u lečenju osoba sa povišenom telesnom masom, u slučajevima kada dijetetski režim i fizička aktivnost ne rezultuju zadovoljavajućom kontrolom glikemije.
Neželjena dejstva metformina.
Tokom primene metformina, kao neželjena dejstva mogu se pojaviti mučnina, povraćanje, prolivi, bolovi u trbuhu i gubitak apetita. Međutim, uvođenjem savremene tehnologije u proizvodnji leka – metformina sa produženim oslobađanjem, postignuto je ravnomerno i produženo oslobađanje leka nakon oralnog unošenja, te se zbog toga može dozirati jednom dnevno. Istovremeno, primenom metformina produženog oslobađanja se smanjuje pojava gastrointestinalnih neželjenih dejstava za više od 50%, pri čemu se bilo koji gastrointestinalni neželjeni događaj smanjuje za 50%, a pojava proliva za čak 75%.
Dakle, savremenom tehnologijom – proizvodnjom metformina produženog oslobađanja postiže se njegovo ravnomerno i produženo oslobađanje, jednostavnije doziranje, uz značajno povećanu podnošljivost i smanjen nivo neželjenih događaja.
Coprinus comatus je jedna od medicinskih gljiva sa dugom tradicionalnom upotrebom u narodnoj medicini. Posebno se izdvaja mogućim blagotvornim dejstvom u regulaciji povišenog nivoa šećera u krvi.
U narodnoj medicini, Coprinus comatus se preporučuje kao pomoć u prevenciji i tretmanu povišenog nivoa šećera i holesterola, kod opstipacije i hemoroida.
Aktivni sastojci gljive ispoljavaju antioksidativno i imunomodulatorno dejstvo. Mogu da pomognu u regulaciji nivoa šećera u krvi i povišenog nivoa holesterola i triglicerida. Povoljno utiču na varenje i probavu i pomažu u ublažavanju tegoba koje ih prate.