PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Saveti za prevenciju nadutosti

Svaka osoba u crevima ima određenu količinu gasova koja, pod normalnim okolnostima, nastaje kao posledica razlaganja sastojaka iz hrane, koju vrše bakterije koje su prirodni ,,stanovnici” naših creva. Međutim, problem nastaje kada se gasovi i nadutost javljaju previše često, pa utiču na kvalitet života. Prekomerna količina gasova (nadimanje), često podrigivanje, i krčanje u stomaku su dodatni simptomi koji neretko prate nadutost kod nekih pacijenata.
Raznolikost simptoma
Pacijenti koje muči nadutost koriste različite termine da bi opisali tačno kako se osećaju. Neki će reći da moraju da olabave svoju odeću, drugi da bukvalno, fizički vide kako im stomak poraste pod pritiskom gasova i nadutosti, dok postoje osobe koje osećaju neprijatnu punoću u stomaku, ali se ona fizički ne primećuje. Pacijenti se svakako najčešće žale na osećaj težine i pritiska u želudcu neposredno nakon obroka. Zatim na tup bol u stomaku, odnosno u bilo kom delu debelog creva, mada su istraživanja pokazala da je najbolnije mesto sam završetak debelog creva.
Halapljivost jedan od uzroka
Ubedljivo najčešći uzrok nadutosti je stanje poznato kao AEROFAGIJA, odnosno ‘’halapljivo” uzimanje hrane, tokom koga se proguta i velika količina vazduha. Naravno, uzrok nastanka u mnogome zavisi od hrane koju jedemo, kao i od vrste bakterija koje razlažu tu hranu, te eventualno prisutnog funkcionalnog oboljenja, tipa: gastritis, nedostatak enzima pankreasa, intolerancija laktoze itd. Poznate su i namirnice koje najčešće izazivaju nadutost: sveži hleb, krastavci, kupus, crni i beli luk, žitarice, pasulj, boranija, grašak, soja, sočivo, masni mlečni proizvodi, gazirana pića, veštački zaslađivači.
Ukoliko promene u ishrani ne pomognu svakako je potrebno uraditi laboratorijske analize, zatim ultrazvuk trbuha i eventualno endoskopska ispitivanja digestivnog trakta.
Saveti za prevenciju nadutosti
Pacijentima se prvo savetuje da naprave promene u svojoj ishrani. To znači da se potrude da smanje unos namirnica koje izazivaju osećaj nadutosti, da praktikuju češće, a manje obroke i da naravno izbegavaju obroke „s nogu“ i tzv. brzu hranu. Jako ja važno da hrana koju unose bude bogata celuloznim vlaknima, da se pravilno kombinuju obroci i da se reguliše ritam pražnjenja.
Šta kada promene u ishrani ne pomognu.
Ako je pacijent sve prethodno primenio, ali i dalje postoji problem sa gasovima, savet lekara je da probaju sa upotrebom preparata koji se u apoteci mogu dobiti bez recepta, kao što su probiotici, spazmolitici ili tzv. antipeneća sredstva.
Probiotski preparati su potpuno prirodni i mogu se koristiti u dužem vremenskom periodu. Posebno je klinički proučavan soj Lactobacillus plantarum 299v, Ovaj soj bakterije deluje lokalno u crevima sprečavajući nastanak gasa i tako uklanja uzrok problema. Potpuno je bezbedan za dugotrajnu primenu, a u tretmanu nadutosti i gasova savetuje se primena najmanje 4 nedelje radi ostvarivanja punog efekta.
Povremena nadutost uglavnom ne predstavlja problem. Međutim, ukoliko se i pored primenjenih mera simptomi otežanog varenja ne povuku, ili čak budu praćeni dodatnim tegobama, kao što su mučnina, povraćanje, bolovi, prisustvo krvi u stolici, opstipacija ili dijareja, neophodno je da se javite vašem lekaru kako bi bili sigurni da ne postoji neka druga prikrivena bolest.
PRIMED 12 ANIROPOLIS je prirodna tinkura na bazi propolisa i anisa. PRIMED 12 ANIROPOLIS se preporučuje:
kod problema sa varenjem hrane
za smanjenje nadutosti, gasova i grčeva u stomaku
za regulisanje probave (uz preparat PRIMED 14 COPRINUS)
KAKO DELUJE PRIMED 12 ANIROPOLIS
Aktivni sastojci preparata pomažu pravilno varenje hrane u crevima. Poboljšava normalnu peristaltiku (pokrete creva) čime se ublažava osećaj grčeva i nadutosi i olakšava eliminacija gasova iz creva.