PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci javljanja i pogoršanja ekcema

Ekcem ili atopijski dermatitis je osip na koži koji se javlja kod beba od nekoliko meseci i dece do 5 godina. Ekcem nije zarazna bolest, ali može predstavljati problem, zbog intenzivnog svraba, crvenila i osetljivosti kože.
Crevnilo i mehurići
Ekcem kod bebe (ili atopijski dermatitis) pojavljuje se kod 10-15 % mališana. Javlja se crvenilo, suve ljuspice i mehurići koji nekada vlaže. Koža je osetljiva, suva, gruba i javlja se svrab.
Iako se može javiti bilo gde na telu, najčešće se pojavljuje na obrazima, zglobovima ruku i nogu.
Reakcija imunog sistema na alergene.
Ne postoji konkretan razlog zašto se pojavljuje. Obično je rekcija imunog sistema na razne alergene – sapune, kreme, kao i prašinu i perje.Takođe, važan je i nasledan faktor, pa ukoliko mama ili tata imaju ekcem najverovatnije će se i bebi pojaviti.
Kod malog broja dece ekcem je problem kad odrastu, jer najčešće do 5. godine ovi problemi sa kožom sami nestanu.
Uzroci javljanja i pogoršanja ekcema
Ono što uzrokuje pojavu ili pogoršanje ekcema kod jednog deteta, ne znači da će i kod drugog biti isti razlog.
Obično su razlozi njegovog nastanka:
• Iritacije, zbog korišćenja neodgovarajućih sapuna, deterdženata za pranje, omekšivača, kao i zbog odeće od vune i sintetičkih materijala. Zbog ovih iritacija ekcem može da još više bukne.
• Stanje se dodatno pogoršava tokom zime zbog temperaturnih promena i zbog toga što je najčešće u kući toplo, a vazduh je suv, pa samim tim i koža. Zbog toga može da se javi jači svrab.
• Stres. Bebe i deca mogu da reaguju na stres tako što će se odjednom zacrveneti, javlja se svrab, iritacija kože, koja dovodi do ekcema
• Usled znojenja može da se pogorša svrab.
Hrana kao uzročnik ekcema
Kod neke dece određene namirnice mogu da pogoršaju ekcem. Obično su u pitanju kravlje mleko, jaja, kikiriki, citrusi, riba. Stoga pokušajte da ove namirnice izbacite na neko vreme, ili ih ređe koristite u pripremu jela za dete.
Lečenje i tretman ekcema kod beba
Briga o nezi bebine kože prvi je korak u borbi sa ekcemom u početnom stadijumu. Takođe, lekar može preporučiti koje kreme treba koristiti, a obično su to masti i kreme koje sadrže kortikosteroide koji se lokalno primenjuju.
Ukoliko se ekcem inficira lekar će verovatno preporučiti antibiotike, a u nekim slučajevima se preporučuju i oblozi od fiziološkog rastvora.
Nega bebine kože sa ekcemom
• Mlakom vodom kupajte bebu i koristite ulja ili hidrantne sapune, od kojih je koža mekanija, a samim tim i iritacija je manja. Antibakterijski ili parfimisani sapuni su agresivni za osetljivu kožu.
• Nikada nemojte peškirom trljati kožu već mekanom tkaninom lagano tapkajte po koži
• Hidrirajte kožu nakon kupanja losionom ili kremama, dok je još pomalo vlažna
• Deci oblačite čistu i isključivo pamučnu odeću, jer veštački, sintetički materijali koji su u direktnom kontaktu sa kožom mogu da pogoršaju stanje
• Nemojte bebu suviše utopljavati dok spava, jer ukoliko je mališanu vruće i znoji se, ekcem može da se proširi.
BEBICA Atopik Balzam je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani sastojci u uravnoteženom odnosu deluju umirujuće na aktivne simptome atopijskog dermatitisa: ublažavaju iritaciju, crvenilo i svrab kože, pospešuju epitelizaciju tkiva i čine kožu mekanom, glatkom i elastičnom.BEBICA Atopik Krema je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i vitamina. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju trostruko dejstvo u nezi i regeneraciji atopične kože: sprečavaju isušivanje, hidratizuju i omekšavaju kožu; revitalizuju narušenu barijernu funkciju kože; i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma iritacije, crvenila i svraba.