PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Reumatska oboljenja

Tri četvrtine stanovnika Srbije boluje od nekog oblika reumatskih bolesti, a najugroženiji su Vojvođani jer mala nadmorska visina i klima koja vlada u ovom delu zemlje pogoduju njenom razvoju. U reumatske bolesti ubrajaju se degenerativna reumatska oboljenja, zapaljenske bolesti i vanzglobni reumatizam. Najčešće se javljaju degenerativne promene, čak u 70 odsto slučajeva, ne ugrožavaju život pacijenta, ali kako moraju često da odsustvuju sa posla, imaju značajan socijalno-ekonomski efekat. Kod najvećeg broja pacijenata javljaju se uglavnom lumbalni sindrom ili osteoartroza a javljaju se još reumatoidni artritis, sistemski lupus, fibromijalgija, skleroderma… Reumatske bolesti predstavljaju skup različitih bolesti čiji su zajednički simptomi: upalni proces, otok i bolovi u zglobovima, mišićima, tetivama kao i smanjena pokretljivost. Ne postoji lek koji leči uzrok bolesti, ali se upotrebom lekova, izbalansirane dijete, određene fizičke aktivnosti i relaksacionim metodama bolest može držati pod kontrolom i poboljšati kvalitet života.

Osteoartritis je bolno stanje u kome se vremenom oštećuje hrskavica koja oblaže krajeve zglobova. Kako se hrskavica smanjuje, tako je i trenje kostiju i zglobova prilikom kretanja veće, što oštećuje zglobove i dovodi do upale. Osteoartritis nije sastavni deo starenja, predisponirane su osobe koje su nasledile slabiju hrskavicu. Zahvaćena su uglavnom kolena, kukovi, vrat, prsti, donji deo leđa.
Simptomi su najčešće bolovi, oticanje i osetljivost u zglobovima, koji mogu biti topli pri dodiru, zatim, slabost mišića, bolovi pri hodu, teškoće pri oblačenju, češljanju, sedenju ili hodanju uzbrdo.

Od reumatoidnog artritisa pati manje ljudi nego od osteoartritisa, pri čemu 75 % bolesnika su žene. Kod ovog oboljenja imuni sistem napada sopstvena tkiva izazivajući bolove u zglobovima, otok i ukočenost. U težim slučajevima ovo oboljenje može dovesti do trajnog oštećenja zglobova i deformiteta.

Pored bolova, otoka i ukočenosti zglobova (zahvaćeno je više simetričnih zglobova), koja je naročito izražena ujutru, simptomi uključuju i umor, groznicu, izrasline, koje se često nazivaju reumatoidni čvorići.

U terapiji se koriste mnogi lekovi, a koji lek će lekar da vam prepiše zavisi od tipa reumatskog oboljenja. Ne postoji lek koji leči sam uzrok bolesti, ali lekovi su tu da smanje simptome i poboljšaju kvalitet života pacijenta. Izuzetak je infektivni artritis koji nastaje kada se organizam zarazi određenim virusom ili bakterijom (tu spada i artritis koji se razvija u lajmskoj bolesti, tj. nakon ujeda zaraženog krpelja) i u tom slučaju se koriste antibiotici i sl. lekovi.

Lekovi koji se najčešće koriste smanjuju upalu i bol. To u nekim slučajevima može sprečiti dalje oštećenje zglobova ili ostalih zahvaćenih organa i usporiti tok bolesti. Biološki lekovi su lekovi novije generacije koji su dobijeni genetskim inženjeringom i oni blokiraju određene puteve u razvoju upalnog procesa. Lokalno se upotrebljavaju mnogi gelovi ili masti koji deluju antireumatski.

Ovaj dijetetski suplement od meda, kalcijuma, minerala i vitamina, jača kosti i zube, podstiče pokretljivost zglobova i udova i otklanja simptome osetopenije, osteoporoze i paradentoze.

  • sanira upale
  • jača kosti i zube
  • poboljšava pokretljivost