PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje stomatitisa

p4

Stomatitis (upala sluznice usne šupljine) ubraja se u najčešce bolesti usne šupljine. PojavIjuje se i kod dece i kod odraslih, a uzroci su različiti. Kod dece nastaje uglavnom zbog nedovoljne nege usta, kao i od jakog prodora zuba. Kod odraslih može nastati od oštrih rubova zuba, zatim cigareta, suviše vrućih jela i sl ili su pak infektivne etiologije. Glavni znakovi upale su: jako crvenilo i oteklina cele sluznice usta i jezika, bolno žarenje, bljutav i gorak ukus i neprijatan miris. Jezik je uglavnom obložen debelim sivo-belim slojem, a na rubovima cesto se mogu videti mehurići.  Gingiva je zapaljena, interdentalne papile su uvećane i krvave na najmanji dodir. Prisutna je hipersalivacija (pojačano lučenje pljuvačke) i fetor ex ore (zadah iz usta). Regionalne limfne žlezde su uvećane i bolne na dodir. Temperatura je neznatno povećana, apetit je slab, prisutni su bolovi koji se naročito potenciraju za vreme jela i govora, bolesnici inaju osećaj truleži u ustima .

Stomatitis aphtosa – aphthae -spada u grupu eksudacijskih stomatitisa. Manifestuje se pojavom jednog ili više ulkusa na sluznici usta, koji recidivišu u različitim vremenskim intervalima.

Stomatitis herpetica je izazvan virusom herpes simplexa. Javlja se pretežno kod dece. Nekoliko dana pre pojave promene u ustima, javljaju se prodromi u vidu malaksalosti, glavobolje, adenopatije, gastrointestinalnih smetnji i groznice. U početku dolazi do izraženog crvenila gingive sa pojavom otoka i krvavljenja. Pojavljuju se pojedinačne vezikule koje vrlo brzo prskaju i nastaju oštro ograničene erozije.

Lečenje se sastoji u ispiranju usta blagim neiritirajućim sredstvima kao što je vodeni peroksid, kalijum hipermangan uz ordiniranje C i B vitamina, kao i simptomatske terapije. Antibiotike treba dati radi mogućnosti sekundarne infekcije.Izuzetno efikasno kod ovih stanja deluju PRIMED 4 tj. propolis kapi koji pomažu o obnovi sluzokože i otklanjanju promena kao i PRIMED 10 koji daje potrebnu dozu vitamina i pomaže u poboljšanju imuniteta i na taj način otklanjanju i suzbijanju promrna i upale sluzokože usne duplje.