PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Protiv bolnih afti

afte_992448340

Afte su male, izuzetno bolne ranice na sluzokoži usne duplje.Mogu biti bele, žute, sive ali svima je zajedničko da su izuzetno bolne. Javljaju se na jeziku, unutrašnjoj strani usana i obraza. Afte mogu biti pojedinačne ili u grupama.

Afte se pojavljuju u ustima iz raznih razloga: pad imuniteta,nedostatak nekog vitamina ili minerala, problemi sa varenjem, genetska predispozicija, netolerancija neke hrane ( gluten), fizičke povrede zbog nošenja proteze ili nepravilnog  pranja zuba, virusna infekcija, anemija, hormonski poremećaj, menstuacija. Loša higijena povećava kiselost u ustima što pogodoje razvoju afti.

Pored navedenog afte se pojavljuju i u sklopu nekih bolesti: kožnih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, leukemija, bolesti organa za varenje, kao posledica radio i hemioterapije,  u stanjima imunodeficijencije. U tim slučajevima afte se vraćaju na svakih šest meseci.

Simptomi afte se javljaju kao prvobitno peckanje, otok, bol, crvenilo, koje naročito reaguje na začinjenu hranu. Najzad se stvara ranica kružnog oblika, koja raste, ograničena je beličastim rubom. Afte traju od 10 do 30 dana, jako otežavaju ishranu, pričanje i higijenu. Reaguju čak i na najmanji pokret. Ako ne prođu ni posle trideset dana znak je da se treba obratiti lekaru.

Prevencija afti se sastoji u podizanju imuniteta, smanjenju stresa, pravilnoj ishrani sa dosta vitamina, flavonida i minerala, redovnoj fizičkoj aktivnosti, dovoljno spavanja.

Lečenje afti se sastoji od dobre higijene, izbegavanje ljute, kisele i začinjene hrane kao i pasti sa natrijum lauri sulfatom koje mogu da uspore zarastanje afti. Kad dodje do afte preporučuje se ispiranje:čajem od žalfije, kamilice, limunovim sokom, jodom, kao i sa rastvorom sode bikarbone ( 1 kašičica na 1,5 dl vode). Ne sme se piti već se samo promućka u ustima.Čak i obična slana voda može smanjiti bol, ¼ kašičice soli se rastvori u čaši vode i koristi za ispiranje. Sok od brusnice ako se pije između obroka može ubrzati zarastanje. Dobar rezultat daje i med ako se drzi u ustima neko vreme.

Jako efikasan prirodni preparat protiv afti, ranica u ustima, zapaljenja desni,paradentoze, upale grla jeste PRIMED 4 PROPOLIS. To je alkoholni rastvor propolisa u visokoj koncentraciji zbog čega ima izrazeno antimikrobno, imunomodulatorno dejstvo i sprečava da se afte ponovo jave. Redovnom upotrebom ovog prirodnog preparata podići ćete imunitet i na taj način sprečiti ponovnu pojavu neprijatnih afti. Dobar je i kao dezinficijens usne duplje, suzbija loš zadah. Primenom PRIMED 4 propolis kapi delujete dvojako, i na uzrok i na posledicu.