PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Razlike u ispoljavanju ekcema kod beba i starije dece

ekcem-kod-deceTipične kožne promene koje postoje kod ekcema (atopijskog dermatitisa) uglavnom se razlikuju kod beba i male dece, u odnosu na ispoljavanje ekcema kod starije dece i odraslih. Mesto ispoljavanje i izgled kožnih promena menjaju se sa rastom deteta, pa je važno znati na koje simptome treba obratiti pažnju.

Kod beba u toku prvih 6 meseci života kožne promene se karakteristično javljaju na obrazima, bradi, čelu i kosmatom delu glave. Može se proširiti i na druge delove tela, ali retko u predelu zaštićenom pelenama. Koža bebe može u celini delovati “upaljeno”, iritirano.

Kod beba od 6 meseci do 1 godine starosti, ekcematozne promene se uglavnom javljaju na laktovima i kolenima, mestima na koja se najviše oslanja dok puzi. Oštećenja kože koja postoje mogu biti podložna infekciji, o čemu se takođe mora voditi računa u tretmanu ekcema.

Mala deca (2-5 godina) uglavnom su podložna razvoju kožnih promena na pregibima laktova i kolena, na zglobovima ruku i nogu, ili na šakama. Takođe, može doći do pojave ekcematoznih promena oko usta ili obrva. Koža deteta može postati isušena i gruba, sa stvaranjem mestimičnih zadebljanja površnog dela kože.

Kod starije dece (5 godina i stariji) ekcem se obično javlja na rukama, oko obrva ili na kolenima. Nekada, jedino mesto javljanja ekcematoznih promena mogu biti šake (u skoro 70% slučajeva, makar jednom u životu će ispoljavanje ekcema biti na šakama). Crvenilo i svrab iza ušne školjke takođe može biti znak atopijskog dermatitisa. Međutim, nekada, uzok pojave ovih simptoma je seboreični dermatitis, koji može postojati i uporedo sa ekcemom, tako da je važno utvrditi o kom problemu se zaista radi.

U bilo kom uzrastu da je dete, pojava bilo kakvih kožnih promena mora biti ispitana od strane nadležnog lekara, kako bi se utvrdio tačan uzrok njihove pojave. Seboreični dermatitis vrlo često može ličiti na ekcem, pa je za uspešan tretman važno razlikovati ova dva stanja. Takođe, kod ekcema postoji oštećena barijerna funkcija kože, što je čini osetljivom i pogodnom za razvoj infekcija, pa je adekvatna nega neophodna kako bi se sprečio razvoj infekcije.

U tretmanu ekcema koriste se različiti pristupi. Najčešće, u akutnoj fazi, kada postoje izražene kožne promene, preporučuje se upotreba kortikosteroidnih masti i kremova. Kortikosteroidne masti vrlo brzo dovode do povlačenja zapaljenja i drugih simptoma ekcema. Međutim, za uspešan tretman neophodna kontinuirana nega kože, kako bi se smanjila mogućnost ponovne pojave kožnih promena.

Od prirodnih formula koje se mogu koristiti u tretmanu ekcema, izdvajamo PRIMEDERMA ATOPIK paket. PRIMEDERMA objedinjuje sva tri veoma važna koraka u tretmanu ekcema, a to su pranje kože bez iritacije, tretman akutnih ekcematoznih promena i kontinuirana nega kože kako bi se efikasnije ublažili crvenilo, svrab i drugi simptomi ekcema, i povratila barijerna funkcija kože. Više o PRIMEDERMA formuli možete pročitati na sledećoj stranici: http://primederma.rs/