PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Spirulina i njeno dejstvo na jetru

spirulinaSpirulina je plavo-zelena alga visoke nutritivne vrednosti. Bogata je proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Neki od najvažnijih nutrijenata uključuju: vitamine B kompleksa, beta-karoten, vitamin E, magnezijum, cink, aminokiseline, bakar, selen, gvožđe i druge.

Zbog bogatstva hranljivih sastojaka koji ulaze njen sastav, spirulina se ubraja u takozvane “supernamirnice” ili “superhranu”.

U nekoliko studija na životinjama pokazana su povoljna dejstva spiruline na funkciju i zaštitu jetre. Spirulina pokazuje antioksidativno dejstvo, pomaže u uklanjanju oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala, olakšava izbacivanje teških metala iz organizma i štiti jetru od oštećenja različitim toksinima kojima je svakodnevno izložena. Postoje i podaci o povoljnom dejstvu spiruline u tretmanu masne jetre.

Spirulina je izuzetno bogata gvožđem, što je važno napomenuti pre početka korišćenja. Osobe koje imaju hemohromatozu (oboljenje u kom dolazi do prekomernog deponovanja gvožđa u organizmu) ne smeju koristiti namirnice bogate gvožđem, te tako spirulina nije dobar izbor za njih.

Većina studija je rađena na životinjama, tako da je potrebno sprovesti dovoljan broj studija na ljudima koje će utvrditi sva pozitivna i eventualno negativna dejstva koja spirulina ima na čovekovo zdravlje, i na koji način se može koristiti u prevenciji i tretmanu poremećaja zdravlja kod ljudi.

Prah spiruline organskog porekla dostupan je i u PRIMED BIO-apotekama u Beogradu. Za više informacija pozovite naš call centar na 011/715-12-65.