PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Psorijaza i ekcem: sličnosti i razlike

Psorijaza i ekcem su veoma česti dermatološki problemi koji se manifestuju sličnim simptomima. Nekada, kožne promene su toliko slične, da je i iskusnom dermatologu teško da samo na osnovu izgleda kožnih promena zaključi o kom problemu se radi.

Po čemu se razlikuju simptomi ekcema od simptoma psorijaze?

Ekcem izaziva intenzivan svrab. Nekada je svrab toliko izražen da je nemoguće uzdržati se od češanja do pojave krvarenja iz ekcematoznih promena.

Svrab kod psorijaze takođe može biti izražen, ali se razlikuje po kvalitetu. Pored svraba, može postojati osećaj žarenja, bockanja ili trnjenja.

Ekcem izaziva pojavu crvenila i upale na koži. Takođe, može biti prisutno ljuspanje, perutanje kože sa mestimičnim zadebljanjem ili lokalnim otokom kože.

Kožne promene kod psorijaze su slične. Takođe, postoje znaci zapaljenja, crvenilo, perutanje i zadebljanje kože. Međutim, kod psorijaze, obično je izraženiji zapaljenski proces sa intenzivnijim crvenilom. Takođe, zadebljanje kože je uglavnom izraženije u odnosu na zadebljanje kože kod ekcema.

Razlike u mestima najčešćeg javljanja kožnih promena

Psorijaza se obično javlja na laktovima, kolenima, koži kosmatog dela glave, donjem delu leđa, dlanovima šaka i tabana. Nekada, psorijazne promene se mogu razviti na noktima i vrhovima prstiju, očnim kapcima, usnama i ušnim školjkama.

Ekcem se najčešće javlja na unutrašnjoj strani pregiba: laktovi, zatkolene jame. Česta mesta javljanja su predeo vrata, grudnog koša, zglob ručja i stopala.

Međutim, ni psorijaza ni ekcem se ne drže strogo pomenutih predilekcionih mesta, tako da je moguće da se jave i na drugim predelima na telu, što dalje može da oteža postavljanje dijagnoze.

Ekcem i psorijaza se mogu razlikovati prema vremenu početka u odnosu na uzrast.

Ekcem se često javlja od najranijeg uzrasta, sa postepenim poboljšanjem i prestankom pojave kožnih promena u odraslom dobu. Često, kod iste osobe postoje drugi znaci preosetljivosti, kao što je alergijski rinitis ili astma.

Psorijaza se češće javlja kod odraslih, između 15 i 35 godina. Što se potencijalne udruženosti sa drugim zdravstvenim problemima tiče, primećeno je da postoji veća učestalost dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i depresije.

Međutim, iako postoje određene razlike u ispoljavanju, predilekcionim mestima, vremenu javljanja i udruženosti sa drugim zdravstvenim poremećajima, nekada je nemoguće postaviti tačnu dijagnozu bez histološkog pregleda kožnih promena.

PRIMEDERMA 1-2-3 Formula je inovativan, jedinstven i sveobuhvatan kozmetički tretman za ekcematoznu kožu i kožu sklonu drugim oblicima dermatitisa.

PRIMEDERMA 1-2-3 Formula integriše proverena prirodna i savremena dermatološka iskustva u tretmanu ekcema i drugih formi dermatitisa u svim fazama ispoljavanja ili remisije simptoma.

Predloženi režim upotrebe PRANJE–TRETMAN–NEGA na bezbedan način dovodi do povlačenja svih karakterističnih simptoma ekcema i drugih formi dermatitisa. Redovnom upotrebom proizvoda u režimu PRANJE–NEGA smanjuje se nivo rizika od ponovne pojave aktivnih simptoma.