PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Crvenilo kao nespecifičan znak kožnih oboljenja

Koža je organ koji je direktno izložen delovanju različitih štetnih agenasa iz spoljašnje sredine. Pored toga, koža je u dinamičnoj interakciji sa svim organima i sistemima organizma, pa se različiti poremećaji na nivou unutrašnih organa mogu manifestovati određenim kožnim promenama.

Crvenilo je jedan od najčešćih znakova kožnih oboljenja. Takođe, predstavlja jedan od najmanje specifičnih kožnih promena.

Zašto je crvenilo nespecifičan znak?

Crvenilo kože nastaje kao posledica zapaljenske reakcije. Zapaljenje je, opet, samo po sebi nespecifična reakcija koja se javlja u svim situacijama kada se organizam brani protiv bakterija, virusa, parazita, gljivica, toksina, ili, u slučaju autoimunih poremećaja, protiv normalnih ćelija sopstvenog organizma.

Koji su najčešći kožni problemi?

  • Kožne promene kao posledica preosetljivosti ili autoimunih poremećaja. U ovu grupu problema ubrajamo ekcem, kontaktni dermatitis, alergijski dermatitis, psorijazu, lupus, seboreični dermatitis, rozaceu i dr.
  • Ifekcije mikroorganizmima. Ovde ubrajamo sve mikroorganizme koji su u stanju da izazovu zapaljenje kože: bakterije, virusi, gljivice i paraziti.
  • Poremećaj cirkulacije. Stazis dermatitis nastaje kao posledica loše cirkulacije i smanjene koncentracije hranljivih materija. Koža postaje istanjena sa pojavom znakova dermatitisa.
  • Upotreba lekova. Upotreba nekih lekova može da bude uzrok pojave alergijske reakcije na koži praćene crvenilom.
  • Ujed ili ubod insekata. Jedan od najčešćih uzroka pojave lokane zapaljenske reakcije praćene crvenilom. Uglavnom je bezopasan i prolazi bez posebnog tretmana. Jedino u slučaju postojanja preosetljvosti, pored kožnih promena mogu se javiti i sistemski simptomi preosetljivosti koji nekada mogu biti životno ugrožavajući (anafilaktički šok).

Kako postoje različiti uzroci za pojavu crvenila na koži, uvek je najbolje obratiti se lekaru koji je najkompetentniji da utvrdi uzrok crvenila, postavi pravu dijagnozu i izabere odgovarajući tretman.

Kod crvenila uzrokovanog ekcemom, kontaktnim ili alergijskim dermatitisom, kao jedan od prirodnih tretmana preporučujemo PRIMEDERMA ATOPIK paket.

PRIMEDERMA 1-2-3 Formula je inovativan, jedinstven i sveobuhvatan kozmetički tretman za ekcematoznu kožu i kožu sklonu drugim oblicima dermatitisa.

PRIMEDERMA 1-2-3 Formula integriše proverena prirodna i savremena dermatološka iskustva u tretmanu ekcema i drugih formi dermatitisa u svim fazama ispoljavanja ili remisije simptoma.

Predloženi režim upotrebe PRANJE–TRETMAN–NEGA na bezbedan način dovodi do povlačenja svih karakterističnih simptoma ekcema i drugih formi dermatitisa. Redovnom upotrebom proizvoda u režimu PRANJE–NEGA smanjuje se nivo rizika od ponovne pojave aktivnih simptoma.