PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Protiv hipertenzije na prirodan način

pritisak-300x224

Arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) je stanje u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140mmHg a dijastolni (donji) preko 90mmHg. Može se javiti kao izolovana sistolna ili dijastolna hipertenzija a najčešće su povišena oba pritiska.

Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest koja protiče sa vrlo malo simptoma ili se oni čak i odsutni. Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom mogu imati vrlo raznolike simptome, zavisno od toga da li je još neki sistem organa napadnut i oštećen dugogodišnjom hipretenzijom. Organi koji najviše trpe i stradaju u hipertenziji su: srce, oči, bubrezi i krvni sudovi. Ne treba smetnuti sa uma da je hipertenzija vrlo važan faktor kardiovaskularnog rizika i da bolesnici koji imaju hipertenziju obolevaju od koronarne bolesti desetak godina ranije od svojih vršnjaka koji je nemaju. Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom su: glavobolje (naročito u potiljačnom predelu), nesvestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol ili slične senzacije u grudima,nedostatak vazduha, osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca i tako dalje. Mnoge od ovih bolesti su smrtonosne i zato se hipertenzija naziva tihim ubicom.

Kod postojanja arterijske hipertenzije je veoma značajno držati na normali masnoće u krvi, holesterol i trigliceride. Povećane masnoće u krvi dovode do ateroskleroze , bolesti krvnih sudova koja zajedno sa hipertenzijom dovodi do infarkta miokarda, moždanog udara, loše cirkulacije, bolesti perifernih arterija i drugih stanja opasnih po život. Na prvom mestu je bitan higijensko dijetetski režim, pravilna ishrana i fizička aktivnost. Postoje lekovi koji snižavaju nivo masnoća u krvi, takozvani antilipemici. Oni se uvode u upotrebu, sa obzirom na brojne neželjene efekte, tek onda kada se ishranom i prirodnim preparatima holesterol ne vrati na normalu.