PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodna pomoć za čir na želucu

Čir na želucu je bolna ranica na sluzokoži želuca i predstavlja hronično oboljenje koje se javlja četiri puta češće kod muškaraca nego kod žena. Najčešće se sastoji od jedne ili, ređe, više ranica na sluzokoži želuca, obično u predelu njegove donje trećine, gde želudac prelazi u dvanaestopalačno crevo. Ranica je okrugla ili ovalna, sa pravilnim ivicama, široka od pola do dva centimetra, različite dubine.

Uzroci pojave čira na želucu nisu dovoljno istraženi. Poznato je da kod čiraša obično ima više kiseline u želucu nego što je to normalno i da je sluzokoža manje otporna na dejstvo kiseline nego kod zdravih osoba. Čir se češće javlja kod osoba koje se neredovno i nedovoljno hrane, koje jedu brzo,ljutu i/ili začinjenu hranu i piju alkoholna pića, kao i kod osoba koje su podložne stresu.

Simptomi su bolovi različitog intenziteta koji se javljaju gotovo uvek u isto vreme, na jedan do tri sata posle jela. Bolovi izazvani čirom na želucu nastaju periodično, obično s jeseni i s proleća, traju po nekoliko dana i manifestuju se na sledeće načine:

1. Bolom u želucu, gorušicom, osećajem „nagrizanja” i „čupanja” u želucu koji se javlja usred noći ili između obroka i koji se mogu ublažiti upotrebom lekova koji razblažuju kiselinu ili uzimanjem male količine hrane

2. Bolom u predelu grudne kosti ili gornjeg dela abdomena koji se često javlja u toku noći

3. Crnom stolicom

4. Mučninom

5. Povraćanjem

 

.