PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Gubitak koštane mase

Gubitak koštane mase ili osteoporoza je oboljenje kod kog kosti, kao posledica starenja i hormonskih promena u organizmu gube svoju jačinu elastičnost i normalni mineralni sasatav i postaju krte i podložnije prelomima koji su često i javljaju kao prvi simptom osteoporoze.
Kako se otkriva da li neko ima gubitak koštane mase?
Osteoporoza se otkriva merenjem koštane mineralne gustine kostiju, denzitometrijom.
Tehnika koja se koristi je metod absorciometrije rentgenskih zraka dvostruke energije ili DXA pri kojoj se emituje mala količina radijacije.
Denzitometrijom se meri se koštana gustina na kuku i na kičmi i izražava se preko T-scora.
Kako se tumače vrednosti T – scora?
1. T scor kad je > od -1,0 rizik za prelom je nizak.
2. T-scor od -1,0 do -2,5 nam govori o osteopeniji, smanjenoj gustini kostiju, rizik za prelom je iznad proseka ali još nema osteoporoze.
3. T-scor < od -2,5 (npr. -2, 9) nam govori o osteoporozi.
4. T-scor < od -2,5 i prisustvo jednog ili više preloma govori o teškoj osteoporozi.
Kako se leči osteoporoza?
Lečenje osteoporoze zavisi od vrednosti T – skora.
Gubitak koštane mase se nadomešćuje vitaminskim preparatima, mineralima ali i drugim lekovima koji su ciljano pravljeni u tu svrhu.
1. T scor kad je > od -1,0 , ova vrednost ne zahteva terapiju.
2. T-scor od -1,0 do -2,5.
Ovo je prvi stadijum osteoporoze i potrebno je uključiti preparate kalcijuma i vitamina D u dozama preporučenim od strane lekara.
Nekada se uključuje i hormonska terapija kod žena u ranoj menopauzi.
Ona bi trebalo da kratko traje i nosi sa sobom rizike za razvoj raka dojke, materice (endometrijuma materice) kao i za trombozu.
3. T-scor < od -2,5 (npr. -2, 9).
Kod ovog stadijuma se govori o osteoporozi što zahteva da se uključe, pored vitamina D i kalcijuma i lekovi za osteoporozu, najčešće bisfosfonati.
4. T-scor < od -2,5 i prisustvo jednog ili više preloma govori o teškoj osteoporozi i tad se u terapiji koriste pored gore pomenute i lekovi za bolove.
Koji lekovi za osteoporozu postoje?
Najčešće upotrebljavani lekovi za osteoporozu su bifosfonati.
Uvodi ih obično reumatolog ako je T scor manji od -2,5.
Ovi lekovi usporavaju razgradnju kostiju, tj, gubitak koštane mase.
Najčešće kod nas korišćeni su alendronka kiselina (alendronat) u dozi od 70 mg koji se pije jednom nedeljno ili ibandronska kiselina (ibandronat) u dozi od 150 mg jednom mesečno.
Zajedničko za sve bifosfonate je da imaju neželjena dejstva na gastrointestinalni trakt i zato je najbolje progutati ih cele sa punom čašom vode nekih 30-60 minuta pre obroka ili uzimanja drugog leka, kao i da nakon uzimanja leka budete u uspravnom položaju još nekih 60 minuta (najbolje je da lagano šetate) da bi se sprečile tegobe.
Kako sprečiti osteoporozu?
Pre svega morate da znate da je svaka druga žena posle 50 godine u riziku od preloma zbog osteoporoze. Ali opet, to ne sme da znači da je potrebno odricanje od svake fizičke aktivnosti. Naprotiv, u slučaju osteoporoze, lagana fizička aktivnost je neophodna. Bitno je laganim vežbama jačati muskulaturu koja će podržavati kosti i sprečiti da dođe do fatalnog preloma.
Vitamin D i kalcijum, ključni i u prevenciji i u lečenju.
U slučaju osteoporoze, potrebno je unositi dovoljne količine vitamina D.
Izlazak napolje da vas vidi sunce je najbolji jer to je najprirodniji način stvaranja vitamina D.
Preporuka za količinu vitamina D koja zadovoljava dnevne potrebe je različita.
Dnevne potrebe za ovim vitaminom kod dece do godinu dana su 400 I.J, za decu i odrasle do 70 godina, uključujući i trudnice i dojilje te potrebe su oko 600 I.J, a za osobe preko 70 godina su 800 I.J.
Takođe, jako je bitno unositi dovoljno namirnica koje sadrže kalcijum.Kalcijuma najviše ima u mleku, mlečnim proizvodima.
Dnevne potrebe su 1000 mg dnevno za odrasle osobe, za žene starije od 50 i muškarce starije od 70 su 1200 mg dnevno, a ako ste trudnica ili dojite onda idu oko 1200-1400 mg dnevno.
Prirodan način unošenja vitamin D i kalcijuma je najbolje, ali ako ste se odlučili za veštačke zamene, obratite pažnju na uputstvo i koliko koji preparat u sebi ima vitamina D i kalcijuma.
Šta da radite ako već imate osteoporozu?
Ako vam je već otkrivena osteoporoza, tu kao i svaku bolest morate da ispoštujete.
Morate redovno da koristite terapiju i što je najbitnije morate da prihvatite da imate bolest koja je tu sa vama i da se ponašate u skladu sa tim tj. da pazite da se ne povredite, da izbegavate ekstremne sportove, ali pre svega da u drugim segmentima života živite normalno i uživate u životu koji vam je dat.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 3 je prirodna formula na bazi meda, kalcijuma, kurkume i sa dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake.

PRIMED 3 se može koristiti u prevenciji:
osteopenije i osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom
KAKO DELUJE PRIMED 3
Aktivni sastojci preparata mogu da blagotvorno deluju na pravilno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju i protivupalno dejstvo, čime mogu da doprinesu u prevenciji i kao pomoć u tretmanu upalnih procesa na zglobovima.