PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodnom terapijom protiv kamena bubregu

Kamen u bubregu se obrazuje kada određene supstance – kalcijum-oksalat, kalcijum-fosfat, magnezijum-amonijum-fosfat, mokraćna kiselina ili cistein – postanu tako koncentrovane u mokraći da stvaraju tvrdo, čvrsto grumenje. Glavni simptom kamenja u bubregu jeste bol na levoj ili desnoj strani, nisko na leđima ili u predelu karlice, koji postaje nepodnošljiv kada kamen krene iz bubrega kroz uzan prolaz uretera. Ostali simptomi su krv u mokraći i stalan nagon za mokrenje. Kamen u bubregu obično se sreće kod ljudi srednjih i starijih godina. Rizik od oboljenja povećava se ukoliko vam je ishrana bogata fosfatima ili proteinima ili jedete mnogo hrane koja sadrži visok procenat supstanci poznati kao oksalati. Među hranom koja sadrži oksalate prednjače: kafa, crni čaj, rabarbara, zelje, spanać, šir i peršun. Biljne mešavine sa rabarbarom i zeljem mogu sadržati više oksalata nego što je preporučljivo. Lekari uglavnom ne leče kamen u bubregu, većinom ublažavaju bolove dok kamen sam ne krene. Sve doskora, ukoliko kamen ne krene sam, smatralo se da je hiruški zahvat neophodan. Sada postoji nenapadan metod nazvan litotripsija, kojim se razbija kamen omogućavajući mu pokretljivost. Tokom litotripsije, koja se radi pod anestezijom, udarna zona usmerena je ka kamenu, u cilju njegovog mrvljenja.

Najbolji način rešavanja kamena u bubregu jeste konzumiranje 6-8 čaša vode dnevno. Na taj način je urin suviše razređen da bi se formirao kamen. Vegetarijanska ishrana takođe pomaže jer je bogata magnezijumom, a pokazalo se da jedinjenja magnezijuma smanjuju verovatnoću da će ponovo nastati kamen u bubregu. Uz savete lekara, preporučuje se korišćenje određenih lekovitih biljaka koje mogu pomoći.

  • Pirevina –ova biljka se koristi za sprečavanje stvaranja kamena u bubregu i inflamatornih procesa urinarnog trakta. Čaj možete pripremati sa 2-10 kašičica podzemnog dela biljke. Isitnite je i natapajte 5-10 minuta u šolji kipuće vode, oko 4 šolje dnevno.
  • Đumbir – vruće komprese napravljene sa koncentrovanim đumbirovim čajem mogu da olakšaju bolove kod napada kamena u bubregu. Komprese deluju kao kontrairitanti, izazivajući dodatnu nadraženost kože, što odvraća pažnju od dubinskih bolova bubrega.
  • RASTAVIĆ– sedeće kupke od rastavića uz istovremeno konzumiranje čaja ove lekovite biljke, pomažu da veoma brzo nestanu pesak iz mokraćne bešike i kamen i pesak iz bubrega. Priprema sedeće kupke: potrebno je pola kofe sveže biljke ili 100 grama sušene. Biljku potopiti u hladnu vodu (6-8 litara) i ostaviti da odstoji tokom noći. Sledećeg dana se sve zagreje i procedi, pa se doda vodi za kupanje. Kupanje treba da traje 20 minuta. Voda mora da bude iznad bubrega. Posle kupke se nemojte obrisati, već se umotajte u pamučni bade mantil ili peškir, i u krevetu nastavite sa parnim oblozima. One se pripremaju tako što u loncu vodu ugrejete do ključanja, preko njega stavite sito u kome su sveže ili osušene biljke i sito poklopiti. Posle izvesnog vremena izvadite razmekšane vruće biljke, stavite ih u gazu i njome obložiti predeo bubrega. Sve to pokriti toplom maramom i povezati. Tom prilikom ne sme da nastane osećaj hladnoće. Parni oblozi se drže 2 sata ili se ostave da deluju preko noći.
  • Zlatnica – sadrži jedinjenje lejokarpozid, snažan diuretik, koji organizmu pomaže da izbaci višak vode. Neke studije su potvrdile delotvornost zlatnice u lečenju hroničnih upala bubrega. Čaj možete uzimati spravljen od 5 kašičica isitnjenih, suvih cvetnih izdanaka na šolju kipuće vode, 3-4 šolje dnevno između obroka.
  • Selen (Levisticum officinale) – preporučuje se čaj od 2-4 kašičice suve biljke na šolju kipuće vode, jednom dnevno. Selen je snažan diuretik.
  • Peršun – je diuretik koji sprečava nastajanje kamena u bubregu. Preporučuje se čaj od jedne kašičice sušenog korena biljke, 2-3 šolje dnevno. Natapajte bilje 10-15 minuta, zatim procedite.
  • KOPRIVA– preporučuje se konzumiranje nekoliko šolja dnevno čaja od koprive radi sprečavanja i lečenja kamena u bubregu. Potopite kašičicu suve isitnjene biljke u šolju kipuće vode. Ili, jednostavni jednom dnevno skuvajte nešto zeleniša od koprive i uživajte u čorbi sa malo sirćeta. Potrebno je da nosite rukavice kada berete lišće, međutim, žarne ćelije gube svoju moć kada se popare, dok je kuvano lišće izuzetno ukusno. Preporučljivo je uzimati i razblaženu esenciju od koprive.
  • Petrovac – sa žutim cvetovima, koji raste uz šumske staze, na rubovima šuma, planinama i livadama, nenaseljenim mestima i kamenitim rečnim obalama, čiji cvetovi, nalik zlatnožutom klasju, ogu se naći od juna do septembra, veoma je pogodna za čaj protiv peska i kamena u bubregu. Odlično pomaže mešavina od po 20 grama petrovca, zečjeg trna, rusomače i lista breze. Čaj treba samo popariti i ostaviti da stoji jedan minut.