PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodan način regulacije nivoa gvožđa u krvi

Gvožđe u namirnicama može biti u fero obliku (životinjsko poreklo) i feri obliku (biljno poreklo):

  • Fero oblik – Hrana koja u sebi sadrži gvožđe u fero obliku obezbeđuje najbolje podizanje nivoa gvožđa u krvi. Namirnice najbogatije ovim mineralom su (po opadajućoj vrednosti): školjke, ostrige, iznutrice, govedina, svinjetina, živinsko meso i riba.
  • Feri oblik –  U ovom obliku gvožđe se znatno manje apsorbuje. U mesu je 60% gvožđa u feri obliku, ali meso samo po sebi pomaže da se ovo gvožđe lakše apsorbuje. Jaja, mlečni proizvodi i biljke bogate gvožđem imaju samo gvožđe u feri obliku. U to povrće spada – pasulj, grašak, zeleno-lisnato povrće i još gvožđem bogate žitarice, sušeno voće, orašasti plodovi i semenke.

Apsorbcija feri gvožđa zavisi od balansa namirnica u obroku. Sledeće metode u kuvanju i namirnice olakšavaju apsorbciju feri gvožđa:

  • Meso i riba, sadrže fero gvožđe koje se dobro apsorbuje i pomažu apsorbciju feri gvožđa.
  • Povećan unos vitamina C u prirodnom obliku ( ne kao dijetetski suplementi) podstiče apsorbciju gvožđa. U hranu bogatu vitaminom C spada brokoli, kupus, citrusno voće, dinja, paradajz i jagode.
  • Riboflavin (vitamin B2) utiče na porast hemoglobina u prisustvu gvožđa. Izvori u hrani su mlečni proizvodi, jetra i pojedine žitarice bogate ovim vitaminom.
  • Pripremanje hrane u posudama od livenog čelika, povećava nivo iskoristljivog oblika gvožđa, pa se preporučuje u pripremi hrane, posebno povrća.

Određeni sastojci namirnica ometaju apsorbciju gvožđa:

  • Polifenoli (ima ih u čaju, kafi, crnom vinu, jabukama i bobicama)
  • Fitati ( ima ih u semenkama, pasulju, soji, mekinjama). Ta hrana je bogata vlaknima.
  • Kalcijum smanjuje apsorbciju i feri i fero gvožđa, ali unos mora da bude značajno visok. Jedna studija je dokazala da sir ne utiče na smanjenje apsorbcije gvožđa, kada se uzima sa drugom hranom.

Vitamin B12 i folna kiselina su neophodni da bi se sprečio nastanak megaloblastne anemije i za održavanje vitalnosti organizma. Jedini prirodni izvor vitamina B12 su meso, mlečni proizvodi, jaja i riba. Postoje ljudi, uglavnom stariji sa bolestima želuca, koji ne mogu prirodnim putem da absorbuju vitamin B12, već ga moraju uzimati u vidu suplemenata ili injekcija. Najbogatiji izvori folata su avokado, banane, lisnato povrće, pasulj i grašak i kvasac.

PRIMED 5 je prirodni dijetetski suplement na bazi kvalitetnog pčelinjeg meda i lekovitih trava. U svom sastavu ima koprivu koja je bogat izvor gvožđa. Zbog svog organskog sastava i kvalitetnih sastojaka ovaj preparat ima izuzetno dobru apsorpciju, omogućava da se prirodnim putem nadoknadi gvožđe, poveća nivo hemoglobina i porast crvenih krvnih zrnaca. U odnosu na kapsule i tablete procenat iskorišćenosti aktivnih sastojaka je i do 4 puta veći pa su i rezultati mnogo brže uočljivi.

Pošto je prirodnog  sastava i  ne sadrži: emulatore, konzervanse, kortikosteroide niti bilo koje druge veštačke sastojke, nema mogućnosti pojave kontraindikacija i neželjenih efekata. Na potpuno prirodan način podiže nivo gvožđa i hemoglobina u krvi.

Efikasno delovanje ovog preparata mogu potvrditi korisnici koji su u 95 % slučajeva imali poboljšanje krvne slike i povećanje nivoa gvožđa i hemoglobina

primed5feromed

PRIMED 8 FEROPOLIS je tinktura na bazi propolisa i lekovitog bilja obogaćena gvoždjem. Primed 8 efikasno pročišćava krv i krvne sudove. Propolis i kopriva omogućavaju postepeno topljenje plaka sa zidova krvnih sudova i na taj način omogućavaju bolju cirkulaciju kako u glavnim venama i arterijama tako i u perifernim krvnim sudovima. Deluje na:

– Smanjivanje triglicerida u krvi
– Smanjivanje holesterola u krvi
– Jačanje krvne slike
– Povećanje gvožđa u krv

primed-8