PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodni lekovi protiv zatvora

nadutost stomaka 76

 

Zatvor ili konstipoacija je problem sa kojim se mnogi suočavaju svakog dana. Različite stvari, počevši od nepravilne ishrane do nezdravog načina života su odgovorni za to. Ponekad se osobe osećaju postiđeno i odbijaju da pričaju o ovom problemu. Zatvor može takođe biti znak nekakvog većeg zdravstvenog problema. Sledeći kućni i prirodni lekovi vam mogu pomoći u rešavanju ovog problema:
Trifala prah
Trifala je važan satojak i lek u Ajurvedskoj medicini Indije i predstavlja mešavinu tri biljke : amalaki, haritaki i bibitaki u odnosu 1:1:1. Ovaj čudesni prah sprečava nastanak bilo kakvog digestivnog problema i reguliše rad creva. Konzumira se po jedna čajna kašičica sa toplom vodom uveče pre spavanja ili rano ujutru i to isključivo na prazan stomak. Ovaj napitak omogućava oslobađanje od zatvora gotovo trenutno i njegova redovna upotreba rešava problem u korenu. Preparat ne stvara zavisnost niti dovodi do lenjosti creva.

Trifala je najpopularnija biljna formula u Indiji

Trifala prah se može nabaviti u Primed biljnoj apoteci i Primed biošopovima. Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948. Cena preparata je 555,35 din.
Izbegavajte rafinisanu hranu
Hrana koja se priprema u rafinisanom ulju je najveći uzrok konstipoacije. Prebacite se sa rafinisane hrane na onu koja se priprema na zdravim vrstama ulja. Koristite namirnice bogate vlaknima.
Kafa
Kafa i njen sastojak kofein okrepljuju telo i ako se konzumiraju umereno deluju kao stimulator digestivnog sistema.
Limun
Limun se u Ajurvedskoj medicini preporučuje kod svih bolesti povezanih sa varenjem. Ni zatvor nije izuzetak. Čim ustanete popijte čašu tople vode sa limunovim sokom i malo soli. Ovaj napitak će vam pomoći da vaša creva mnogo bolje rade.
Voćni obrok
Ako vam zatvor postaje sve veći problem probajte da jedan redovan obrok zamenite voćnom salatom. Možete koristiti banane, jabuke, narandže. Ovo voće obiluje vlaknima i može vam pomoći da rešite zatvor.
Uspostavite rutinu
Naše telo je mašina koja obožava da ima sopstvenu rutinu. Menjanje vremena odlaska u krevet, ustajanja, jedenja ili čak odlaska u toalet menja uspostavljenu rutinu organizma. Odredite vreme odlaska u kupatilo i pridržavajte ga se.
Pijte više vode
Pijenje dovoljno vode može pomoći u rešavanju mnogih zdravstvenih problema među njima je i zatvor. Jedna čaša vode pre spavanja i nakon ustajanja je idealno.
Soda bikarbona
Soda bikarbona je bikarbonat koji u crevima elininiše suvišne gasove i smanjuje bol u stomku. Kad god imate problem sa zatvorom promešajte jednu kafenu kašičicu sode bikarbone sa šoljom tople vode i popijte što možete brže. Ova mešavina vraća alkalnu sredinu stomaku, neutrališe kiselinu i omogućava lakši prolazak sadržaja.
Ako vam gore navedeni saveti ne pomognu, obratite se vašem lekaru da bi se isključilo postojanje ozbiljnijeg zdravstvenog problema.