PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Smanjite nivo kortizola na prirodan način

Šta je to kortizol? Kortizol je prvenstveno stresni hormon koji se luči u nadbubrežnim  žlezdama smeštenim na vrhovima bubrega kao odgovor na stres.
Ovaj hormon pomaže organizmu u situacijama koje se zovu ” bori se ili beži”. Kortizol brzo pretvara skladištenu energiju organizma u lako iskoristljivu energiju i pokreće organizam na aktivnost. Mi smo kao društvo konstantno pod stresom, zbog posla, plaćanja računa, loše ishrane, dehidratacije, preterivanja sa vežbanjem , premalo odmora i sna između ostalog. Svaki put kada je telo pod stresom, kortizol se oslobađa.
Hronično visok nivo kortizola je izuzetno štetan po zdravlje osobe. Previsok nivo kortizola je povezan sa pojavom adrenalne groznice, hormonske neravnoteže, srčanih bolesti, povišenog holesterola, veoma visokih nivoa šećera u krvi, dijabetesa, osteoporoze…
Još jedan neželjeni efekat visokog nivoa kortizola je višak telesne masti i snižavanje nivoa testosterona, muškog polnog hormona koje dovodi do gubitka polnog nagona i smanjenje količine mišićnog tkiva.
Kortizol se normalno sekretuje u toku dana po određenom rasporedu. Najviši nivo kortizola je u osam sati ujutro kada kortizol signalizira telu da je vreme za ustajanje iz kreveta. Tokom dana nivo kortizola postepeno opada i najniži nivo je između osam i deset sati uveče, kada se signalizira telu da je vreme za spavanje. Ovaj ritam lučenja kortizola je ometan hroničnim stresom, kako fizičkim, tako i psihičkim. Ovo može poremetiti sposobnoost uspavljivanja ili da se ostane uspavan.
Načini za prirodno snižavanje nivoa kortizola:
1. Koriistite prirodne suplemente koji smanjuju nivo kortizola: bosiljak, zlatni koren, magnoliju, glutamin, vitamin C. Takođe folna kiselina i vitamin B5 mogu smanjiti nivo kortizola. Mogu se naći u hrani poput ribe, mahunarkama, integralnim žitaricama, semenu suncokreta.
2. Jedite u regularnim intervalima tokom dana. Izbegavajte preskakanje obroka jer ovo dovodi do oslobađanja kortizola.
3. Hranite se zdravo, sa dosta voća i povrća, Hrana sa niskim glikemijskim indeksom kao što su jaja će smanjiti nivo kortizola dok će hrana od celog zrna žitarice kontrolisati proizvodnju kortizola u telu.
4. Koristite tehnike za smanjenje stresa kad god je to potrebno:  joga, meditacija, hipnoza. Čak i jednostavno ležanje na podu sa gledanjem u jednu tačku pri čemu se koncentrišete na disanje vam može pomoći. Kad god je moguće, izađite napolje i prošetajte.
5. Izbegavajte stimulanse. Klonite se energetskih pića koja sadrže mnogo šećera i kofeina. Stimulansi navikavaju organizam na dominaciju simpatikusa, Stimulansi takođe mogu ometati šablone spavanja. Ako morate popiti kafu, nemojte da to bude u poslepodnevnim satima.
6. Ne preterujte sa vežbanjem. Treniranje od više od dva dana u nizu će poremetiti vaš ritam i povećati nivo kortizola. Ako vam  se telo ne oporavi od prethodnog vežbanja, odmarajte se još jedan dan od vežbanja ili to radite manjim intenzitetom.
7. Idite na vreme u krevet. Za one koji rade noću, kupite tamne zavese i trudite se da održite isti ritam spavanja i buđenja kao i kad radite danju.