PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodna pomoć u zarastanju rana

Rane

Kako je rana u širem smislu reči prekid kontinuiteta tkiva, zato je dužina trajanja procesa zarastanja rane (ili saniranja prekinutog kontinuiteta tkiva) jedan je od bitnih pokazatalja na osnovu kojeg se rane dele na:

Akutne rane – čiji proces zarastanja traje u očekivanom proseku od 21 dan.
Hronične rane – koje ne zarastaju očekivanom dinamikom, odnosno čije zarastanje traje duže od 6 do 8 nedelja, uprkos standardnom medicinskom postupku. Hronične rane mogu bititipične (ishemijske, neurotrofičke i hipostatske rane) i atipične. Tipične rane se javljaju  u 95% slučajeva hroničnih rana.

Dekubitus
Hronična rana izazvana dugotrajnim pritiskom na kožu, koji dovodi do ishemijske nekroze kože i mekih tkiva ispod nje. Obično je posledica pritiska samog tela na podlogu, ali i bilo kakvog drugog produženog pritiska koji može dovesti do pojave dekubitusa. Na mestu pritiska dolazi do nakupljanja bakterija. Uglavnom kod većine pacijenata javlja se mešani tip infekcije stafilokokusom aureusom, proteusom, a u poslednje vreme veoma često i MRSA.

Dijabetesno stopalo

Jedna je od mnogobrojnih komplikacija šećerne bolesti i predstavlja skup koštanih i mekotkivnih promena na stopalu dijabetesnih bolesnika. Nastaje kao posledica neuropatije i ishemije (oboljenja živaca i nedostatka krvi u stopalu zbog oboljenja arterija nogu), koje se mogu dodatno iskomplikovati i infekcijom. Blaži stepen neurovaskularnih promena na donjim udovima obično je bez ikakvih kliničkih simptoma. Ako proces napreduje, bolesnik se žali na hladnoću u nogama, smanjenje mišićne sposobnosti, smetnje u senzibilitetu i pojavu dijabetesnih čireva.