PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Osteoporoza dolazi posle 50-te.

U zrelim godinama gotovo svaka žena počinje da strahuje od osteoporoze. I sa razlogom, jer na “spisku” onoga što joj daje prostora i uslova da nastane je fizička neaktivnost, problematična ishrana, hormonski disbalans.
Osteoporoza je metabolička bolest kostiju, koju karakteriše smanjena koštana masa i poremećen kvalitet kostiju, što povećava sklonost ka prelomima. Pogrešno je verovanje da do smanjivanja koštane mase i njihove razgradnje dolazi isključivo kod žena. Istina je da je osteoporoza češća kod njih, a istraživanja pokazuju da je svaka druga žena, ali i svaki peti muškarac, posle pedesete godine sklon osteoporotičnim prelomima.
Muška osteoporoza nije retkost.
Nije retkost otkrivanje osteoporoze kod muškaraca, ali najčešće tek posle ponavljanih preloma kostiju. Kod muškaraca je učestalost preloma, pa čak i preloma kuka, niža nego kod žena, u svim dobima, ali je kod muškaraca češće prisutna neka prikrivena bolest kao uzrok koštanog gubitka, a smrtni ishod kao posledica preloma blago je češći. Principi lečenja praktično su istovetni, kao i kod žena, većina lekova za osteoporozu registrovana je i dokazano uspešna za primenu i kod jačeg pola.
Ljudska populacija širom planete postaje sve starija, sve neaktivnija i sve se pogrešnije hrani. A ovo su sve razlozi za gubitak koštane gustine. Kada je reč o ženama, one češće oboljevaju od osteoporoze i iz fizioloških razloga. Period menopauze dovodi do gašenja funkcije jajnika i remećenja hormonskog statusa, važnog za očuvanje zdravlja kostiju. Sa gašenjem funkcije jajnika žena je u riziku za nastanak osteoporoze, čijoj pojavi, međutim, doprinose i drugi faktori rizika.
Na pojavu osteoporoze utiče i mršavost, odnosno niska telesna masa. Pojava preloma kuka kod srodnika prve linije ukazuje da i nasleđe u dobroj meri igra ulogu za nastanak osteoporoze. Na njenu moguću pojavu ukazuju i prelomi u odraslom dobu. Ovi prelomi signaliziraju da kosti imaju smanjen kvalitet, a možda i kvantitet. Hipertireoza, zapaljenske bolesti creva, zapaljenske reumatske i druge bolesti koje se odražavaju na koštani metabolizam, takođe dovode do osteoporoze. Pušenje i prekomerni unos alkohola takođe su važni okidači za pojavu ove bolesti.
Fiziološki proces obnove koštanog tkiva.
Kost je biološki živo tkivo, u kome je neprekidno aktivna ćelijska mašinerija koja i gradi i razgrađuje kost, tako da svakih deset godina dobijamo nov skelet. Proces razgradnje kosti blago prevladava posle četrdesete godine kod oba pola, tako da se i koštana gustina prirodno intenzivnije smanjuje počev od tog životnog doba. Naravno, zbog nastanka menopauze, ovaj proces je ubrzaniji kod žena. A vrh koštane mase dostiže se kada se završi rast i razvoj. Kod različitih ljudi to je individualno, ali se dogodi uglavnom između 20. i 25. godine. U tom periodu koštana gustina i ukupan kvalitet veoma je važan, baš zbog njenog izvesnog i prirodnog razgrađivanja i gubljenja u kasnijem životnom dobu.
Prevencija, najefikasnija mera protiv osteoporoze.
Čak i više nego u drugim bolestima, prevencija je jedini pravi pristup lečenju osteoporoze. Ovaj stav opšte je prihvaćen u celom svetu, s obzirom na posledice koje u sferi oštećenja zdravlja, skraćenja života i troškova za pojedinca i zajednicu imaju razni prelomi, a najviše prelom kuka. Da bi se osteoporoza predupredila i izbegla, od prvog dana života treba voditi računa o načinu ishrane. A to znači da organizam treba opskrbiti dovoljnim količinama gradivnih materija, čiju osnovu čine proteini i minerali, kalcijum i magnezijum, kao i druge hranljive materije, kao što su vitamini, među kojima posebno vitamin D. U adolescentnom dobu važno je da, pored pravilne ishrane, mlada osoba bude i fizički aktivna, jer fizička aktivnost predstavlja jedan od ključnih podsticaja za rast i razvoj kostiju. Tada su, inače, procesi izgradnje kostiju fiziološki u najvećem zamahu.
Brze šetnje i zdrava ishrana.
U svakom slučaju, bilo da se propisuju lekovi ili suplementi ishrani kao što su kalcijum i vitamin D, svaka osoba koja želi da očuva zdrav skelet mora da poveća nivo svoje fizičke aktivnosti. Za početak, ako ništa drugo, mogla bi da se bavi brzim šetnjama, da prekine sa konzumiranjem alkohola i cigareta, a mleko i mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kiselo mleko, kefir, sir, preporučuju se posebno jer spadaju među najvažnije namirnice koje obezbeđuju dovoljno minerala i proteina. Bogati kalcijumom su i koštunjavo voće, kupus, brokoli, pasulj, soja, suvo voće (kajsija, smokve). I na kraju, korisni za adekvatan unos proteina su meso i riba.
PRIMED 3 prirodni preparat na bazi meda, kalcijume i kurkume, sa dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake. Primed 3 se preporučuje kod:
osteopenije i osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom.
Aktivni sastojci preparata mogu da blagotvorno deluju na pravilno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju i protivupalno dejstvo, čime mogu da doprinesu u prevenciji i kao pomoć u tretmanu upalnih procesa na zglobovima