PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ishrana i prostata

Hrana koju jedemo, pored toga što obezbeđuje energiju i gradivne materije, može da ima različito delovanje na naše zdravlje.

Kada je u pitanju zdravlje prostate, razlike u ishrani i namirnice koje se upotrebljavaju mogu da imaju određeni uticaj. Tako, neke od namirnica se posebno preporučuju zbog sadržaja određenih materija koje mogu da imaju pozitivan uticaj na prostatu.

  • Paradajz sadrži likopen, materiju koja ima antioksidativno dejstvo i može da doprinese smanjenju oštećenja ćelija. Kako se likopen manje apsorbuje iz svežeg paradajza, savetuje se upotreba paradajz sosa ili nekog drugog kuvanog oblika paradajza.
  • Brokoli sadrže dosta materija koje bi mogle biti korisne u prevenciji problema sa prostatom. Može da se sprema na različite načine, kao dodatak čorbama, salatama i sl. Pored brokolija, i drugo kruciformno povrće (karfiol, prokelj, kupus, kelj) takođe može da ima korisno dejstvo.
  • Zeleni čaj takođe sadrži antioksidanse i druge materije koje su u različitim istraživanjima pokazale određeno pozitivno dejstvo u smanjenju rizika za pojavu bolesti prostate i drugih organa.
  • Mahunarke uključuju pasulj, sočivo, soju i dr. One sadrže određene fitonutrijente, kao što su izoflavoni koji mogu da budu korisni u prevenciji bolesti prostate.
  • Sok od nara je takođe bogat antioksidansima koji mogu da pomognu u prevenciji različitih poremećaja koji nastaju kao posledica oksidativnog stresa.
  • Meso ribe sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline koje su našem organizmu potrebne, a često se ne unose u dovoljnoj količini. Preporučuje se upotreba “masnijih” vrsta ribe, kao što su losos, haringa, skuša, sardina, pastrmka i dr.

Svakako, ukoliko postoje određene tegobe koje ukazuju na problem sa prostatom, potrebna je konsultacija sa lekarom kako bi se utvrdilo o kakvom problemu se radi.