PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Suva koža kod beba i male dece

Problem suve kože ne javlja se samo kod odraslih. Bebe i mala deca takođe mogu imati ovaj problem, posebno zato što je koža mališana nežnija u odnosu na kožu odraslih.

Hladnoća, vetar, prekomerna spoljašnja temperatura, veštačka ventilacija koja isušuje vazduh u stambenom prostoru su spoljašnji uticaji koji mogu da doprinesu pojavi suve kože.

Prekomerna upotreba sapuna za kupanje beba dovodi do narušavanja normalnog zaštitnog sloja na koži i dovodi do isušivanja.

Koje mere mogu da pomognu u smanjenju problema suve kože kod beba i male dece?

Kupanje, koje je sastavni deo održavanja lične higijene trebalo bi prilagoditi nežnoj koži mališana. Duge kupke, pola sata ili više trebalo bi ograničiti na 10 minuta, ili čak manje, ukoliko je moguće.

Za uklanjanje nečistoća birajte nežna sredstva za pranje, bez parfema i agresivnih sastojaka, koji pored uklanjanja nečistoće, mogu da oštete površni sloj kože. Čak i sa nežnim sredstvima za čišćenje nema potrebe za preterivanjem sa upotrebom. Pustite mališane da uživaju u običnoj vodi pre nego što dodate sredstvo za kupanje, kako bi smanjili ukupnu dužinu izloženosti sredstvima za pranje.

Voda za kupanje bi trebalo da je topla, ne vruća, zato što vruća i/ili vrela voda takođe može da dovede do sušenja kože.

Ukoliko dete već ima problem sa suvom kožom, nakon kupanja je bolje peškirom laganim “tapkanjem” upiti vodu, umesto klasičnog trljanja, koje može dodatno da iritira kožu. Nanošenje hidratantnih krema preporučuje se pre nego što se koža potpuno osuši, kako bi se zadržala što veća vlažnost kože.

Dnevni unos tečnosti takođe može da se odrazi na kvalitet kože. Ukoliko beba samo doji, uglavnom kroz majčino mleko unosi dovoljno tečnosti, za razliku od beba na veštačkim formulama. Svakako, kod beba treba pažljiv sa dodavanjem vode, jer može da utiče na ukupnu količinu unetog mleka ili formule.

Izbegavajte upotrebu klima uređaja koji prekomerno isušuju vazduh u prostorijama u kojima beba boravi. Ili, ukoliko je već neophodno (u letnjim mesecima kada je pretoplo), dobro je imati odgovarajući ovlaživač vazduha za prostorije.

Ukoliko se dvoumite oko izbora sredstva za pranje i negu kože mališana, naša preporuka je BEBICA ATOPIK KREMA u kombinaciji sa PRIMEDERMA-BIO formulom za pranje kože.

BEBICA Atopik Krema je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i vitamina. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju trostruko dejstvo u nezi i regeneraciji atopične kože: sprečavaju isušivanje, hidratizuju i omekšavaju kožu; revitalizuju narušenu barijernu funkciju kože; i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma iritacije, crvenila i svraba.

 

PRIMEDERMA-BIO je visokokvalitetna formulacija, izrađena na bazi blagog sredstva za pranje organskog porekla, prirodnog trans-esterifikovanog ulja masline i glicerina. Pomaže u očuvanju zaštitne barijere kože i štiti kožu od isušivanja, čak i nakon čestog pranja. Za lice i telo.