PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Noćno mokrenje, nikturija.

voda

Smatra se da se nikturija sreće kod oko 13% osoba starijih od 45 godina. Osobe koje pate od nikturije, noćno mokrenje smatraju značajnom smetnjom, naročito ukoliko je učestalost mokrenja tokom noći dva ili više puta. Zbog noćnog ustajanja san je isprekidan i nekvalitetan što dovodi do dnevnog umora, nervoze, loše koncentracije. Kod starijih osoba, mokrenje češće od dva puta u toku noći je povezano sa povećano učestalošću padova i preloma kuka.
U odrasloj populaciji učestalo mokrenje u toku noći se povezuje sa konzumiranjem većih količina tečnosti neposredno pred spavanje. Uobičajeno je da čovek mokri na svakih 4-5 sati, odnosno 4-5 puta dnevno. Kapacitet mokraćne bešike je 400-500ml i starenjem se smanjuje, pa je i učestalije mokrenje kod starijih osoba normalna pojava. Kako starimo proizvodnja urina se tokom noći povećava jer žlezda, hipofiza, usporava lučenje antidiuretskog hormona.
Nikturija nije sama po sebi bolest nego simptom. Uzroci mogu biti mnogobrojni, od starenja, preko uroloških bolesti, dijabetesa, bolesti srca… Uzimanje diuretika takođe može povećati učestalost noćnog mokrenja.
Česti uzroci učestalog mokrenja.
Urinarne infekcije su zapaljenske promena u različitim delovima mokraćnih puteva. Najčešće su izazvane bakterijama koje su normalno prisutne u debelom crevu, a koje dospevaju u mokraćni sistem. Žene su 10 puta podložnije nego muškarci. Simptomi urinarne infekcije su češće mokrenje uz osećaj žarenja i pečenja. U uznapredovalim stadijumima bolesti javlja se bol prilikom mokrenja, a nekada i kada se ne mokri javlja se bol u donjem delu stomaka, povišena temperatura, krv u mokraći. Za lečenje urinarnih infekcija se koriste antibiotici koji se primenjuju na osnovu nalaza antibiograma. Uz antibiotike se preporučuje primena imunostimulativnih preparata koji jačaju odbrambene snage organizma, ne remete balans bakterijske flore i čime se smanjuje mogućnost ponovnih infekcija.
Bolesti srca i krvnih sudova su u ovim poslednjim godinama u ekspanziji zbog nezdravog načina života. Simptomi koji ukazuju na njih su različiti, a nikturija odnosno učestalo noćno mokrenje je skoro redovno prisutna. Na bolest srca i krvnih sudova može da ukaže brzo zamaranje i nedostatak daha, nepravilan puls, bol u grudima, gubitak svesti… Bolesti srca i krvnih sudova se leče primenom lekova iz različitih farmakopejskih grupa i terapiju određuje lekar specijalista. Pored terapije lekovima veoma je važna i promena stila života.
Zapaljenje prostate, prostatitis je kod muškaraca mlađih od 50 godina najčešća urološka dijagnoza, dok se kod starijih nalazi na trećem mestu iza benignog uvećanja prostate i karcinoma prostate. Najčešće je u osnovi bakterijska infekcija i to bakterijama iz porodice Enterobacteriaceae koje potiču od normalne crevne flore. Zapaljenje prostate osim usled infekcije, može nastati i kao posledica nekih neuro-mišićnih i autoimunih bolesti, kao i mehaničkih povreda. Simptomi upale prostate nisu specifični. Javljaju se bolovi iznad i iza polnog organa, u donjem delu stomaka i leđa. Mokrenje je otežano, bolno i učestalo, posebno noću. Iz mokraćnog kanala javlja se gnojav, a ponekad i krvav iscedak. Pacijent je umoran i ima povišenu temperaturu. Bolest se leči antibioticima.
Uvećanje prostate određenog stepena je prisutno kod 80% muškaraca starijih od 40 godina. Karakteriše je nemaligni, prekomerni rast ćelija u periuretralnom području prostate, što dovodi do otežanog pražnjenja bešike kroz suženu uretru. Obzirom da se bešika ne može u potpunosti isprazniti javljaju se simptomi: odložen početak mokrenja, slab i spor mlaz urina, nepotpuno pražnjenje, isprekidano mokrenje, potreba za mokrenjem u toku noći, bol, jak i iznenadan nagon za mokrenjem. U slučaju blagih tegoba lečenje se obično započinje primenom biljnih preparata koji mogu u velikoj meri da olakšaju tegobe. Prirodni preparat Primed 6 urinarius je dijetetski suplement na bazi meda, semena bundeva, polena i lekovitog bilja koji pomaže u smanjivanju simptoma uvećane prostate.
primed6

Primed 6 urinarius zahvaljujući lekovitim dejstvima svojih sastojaka jača muskulaturu zida mokraćne bešike, smiruje upalne procese i sprečava poremećaje u funkcionisanju mokraćnih kanala.