PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Bolan trbuh- tiha patnja.

bolan trbuh

U varenju hrane ogromnu ulogu ima tanko crevo, pankreas, jetra, te je njihovo dobro funkcionisanje ključ pravilne apsorpcije hranljivih materija u krvotok. Ako nešto zataji sa strukturom tankog creva, ili enzimi pankreasa u tankom crevu ne svare hranu, neki sastojci se neće potpuno apsorbovati. Tada govorimo o malapsorpciji.
Šta je malapsorpcioni sindrom?
Varenje i apsorpcija hrane u crevima se odvija u tri faze. U prvom momentu se u lumenu creva vrši hidroliza masti, belančevina i ugljenih hidrata pod dejstvom enzima pankreasa i žučnih soli koje pojačavaju topljivost masti. U drugoj fazi varenje se nastavlja pomoću enzima četkaste prevlake tankog creva,  kada počinje i apsorpcija završnih produkata procesa probave, i potom sledi transport hranljivih materija limfnim putem.
Malapsorpcija nastaje usled poremećaja bilo koje od ovih faza. To je pojam koji označava nedovoljno iskorišćavanje hranljivih materija. Malapsorpcija je najčešći poremećaj fiziologije i morfologije creva, na koji se nadovezuje, sem poremećaja varenja i poremećaj apsorpcije, gubljenje belančevina, masti, ugljenih hidrata i tečnosti iz tela.
Gotovo da nema bolesti creva koju ne prati i gubitak proteina, a u svakodnevnoj praksi se veoma često susrećemo i sa poremećajem apsorpcije ugljenih hidrata i laktoze, dok je steatoreja (masna stolica) klinička manifestacija vidljivog gubljenja masti. Postaje neminovan i gubitak minerala i vitamina.
Uzroci malapsorpcije su brojni.
Malapsorpcija može biti posledica bolesti organa koji učestvuju u varenju hrane (jetre, pankreasa) i nedostatka probavnih sokova u telu. Posledica je otežana razgradnja hrane i prebrz prolaz hrane kroz creva.
Bolesti koje uzrokuju globalnu malapsorpciju, poput celijakije , remete apsorpciju većine hranljivih materija, vitamina i minerala. Druge nastaju usled selektivnijeg poremećeja apsorpcije, poput perniciozne anemije. Smanjena funkcija pankreasa, usled koje postoji manjak enzima za varenje hrane, takođe uzrokuje malapsorpciju. Povećana kiselost sadržaja creva smanjuje aktivnost enzima lipaze, što ugrožava varenje masti (Zollinger-Ellisonov sindrom). Bolesti jetre mogu da ometaje sintezu žuči, a smanjen dotok žučnih kiselina u dvanaestopalačno crevo rezultira malapsorpcijom.
Kako možete prepoznati malapsorpciju!
Lake ili teže mučnine, osećaj nagona za povraćanjem, bol i nadutost u stomaku, gasovi, proliv ili zatvor, bleda ili suva koža, istanjena kosa, loša koncentracija, neraspoloženje , depresija. Klinička slika uznapredovale malapsorpcije je hroničan proliv, pojava masnih stolica, gubitak kilograma, anemija, sklonost ka krvarenjima, pojava modrica po telu. Steatoreju karakterišu obilne, blede i masne stolice, promenjenog, intenzivnog mirisa. U slučajevima uznapredovale malapsorpcije dolazi do značajnog manjka minerala i vitamina, a simptomi koji se pojavljuju su u vezi sa specifičnim deficitom pojedinih nutritivnih materija.
Lečenje
Opšta pravila su: manji i češći obroci, hrana bogata proteinima, a siromašna vlaknima i šećerima. Unos nešto većih količina tečnosti. Omega-3 masne kiseline i laneno ulje imaju povoljno dejstvo na lečenje upale creva. Važnu ulogu imaju i preparati koji sadrže enzime pankreasa. Suplementi vitamina i minerala su bitni u slučaju njihovog deficita.

papaja-kesaPrah lista papaje bogat je enzimom papainom i kimopapainom, koji pomažu varenje razlažući proteine iz hrane u amino-kiseline. Uzimanje papaje nakon jela poboljšava varenje, sprečava nadimanje i hronične probavne smetnje.
Nakon tretmana antibioticima, Prah lista papaje nadomešćuje „dobre“ crevne bakterije koje su uništene lekovima. Enzim papain uništava i crevne parazite, s obzirom da je proteolitski enzim, što znači da vari inertne (nežive) proteine. Naime, pankreas vari proteine prilično dobro sve do dvadeset i pete godine.
Papain pomaže da prevladamo manjak enzima, a naročito je delotovoran u kombinaciji sa ostalim sastojcima lista papaje. To je razlog zašto Prah lista papaje pomaže da telo ponovo počne da funkcioniše kao telo zdrave mlade osobe.