PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Nikada nije rano za prevenciju osteoporoze

osteoporozaKada govorimo o osteoporozi, uglavnom se obraćamo starijoj populaciji, i to pretežno ženama zato što je osteoporoza problem koji je znatno izraženiji kod žena nego kod muškaraca.

Međutim, kada je reč o prevenciji osteoporoze, pravilne navike u ishrani i rekreaciji, stečene u ranim godinama su od presudnog značaja.

U detinjstvu i adolescenciji odvija se rast i mineralizacija kostiju, a ukupna masa kostiju na kraju perioda rasta presudan je faktor u nastanku osteoporoze. Kada se to uzme u obzir, jasno je zašto je važno povećanje koštane mase u mladosti, kroz pravilnu ishranu kojom se obezbeđuje dovoljan unos kalorija i kalcijuma, i izlaganje suncu (adekvatna sinteza vitamina D).

Fizička aktivnost, odnosno mehaničko opterećenje kosti utiče na normalan razvoj i održavanje koštane mase. Fizička aktivnost u dečijem dobu i adolescenciji povećava ukupnu koštanu masu, dok u odraslom dobu utiče na smanjenje prirodnog gubitka koštane mase. Nije svejedno kojom fizičkom aktivnošću se bavimo. Kad je povećanje koštane mase i izdržljivosti u pitanju, povoljno dejstvo imaju vežbe koje zahtevaju pokrete protiv sile zemljine teže (trčanje, gimnastika, aerobik i sl.).

Ishrana i rekreacija u detinjstvu su neraskidivo povezani kada je u pitanju pravilna izgradnja koštane mase. Ukoliko je fizička aktivnost svakodnevno intenzivna, a nije praćena dovoljnim unosom hranljivih materija, može doći do zastoja u rastu kostiju.

U toku života, procesi apsorpcije i ponovne izgradnje koštanog tkiva su u međusobnoj ravnoteži, pa polako, sa godinama starosti, apsorpcija počinje da dominira nad izgradnjom. Nakon 40. godine starosti, godišnje se prosečno gubi 0,5-1,5% gustine kostiju. Zato je veoma važno na vreme izgraditi zdrave i jake kosti, odgovarajuće gustine, da bi se ovaj fiziološki proces gubitka koštane mase odvijao bez značajnog uticaja na kvalitet života osobe.

Dakle, da ponovimo još jednom: nikada nije rano započeti sa prevencijom osteoporoze!!!

PRIMED 3 Kreći se lako je dijetetski suplement na bazi prirodnih sastojaka, bez dodatka boja, konzervansa i drugih aditiva. Dobro se apsorbuje u organizmu, i redovnom upotrebom omogućava optimalan unos kalcijuma.