PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako brusnice deluju na urinarne infekcije?

brusniceOsobe koje imaju česte urinarne infekcije sasvim sigurno su makar jednom dobile preporuku da koriste brusnice, bilo u obliku soka ili tableta.

Obilje vitamina (A, C, E, B i K), minerala (Ca, Mg, P i drugih) i vlakana, svakako su dovoljno dobar razlog da ih koristimo u svakodnevnoj ishrani. Ukoliko pored nutritivno bogatog sastava upotreba brusnica ima i određena lekovita svojstva, to je samo razlog više zbog kog zaslužuju visoko mesto na lestvici zdravih namirnica.

Šta to brusnice čini tako posebnim kada je u pitanju lečenje urinarnih infekcija?
Pored povoljnog dejstva na imunološki i kardiovaskularni sistem, brusnice se već duže vreme unazad preporučuju i za očuvanje zdravlja urinarnog sistema i u lečenju infekcija, posebno onih koje izaziva bakterija Escherichia coli. Rađeno je mnogo različitih studija koje su ispitivale in vitro (u “bočici”) i in vivo (u živom organizmu) dejstvo aktivnih sastojaka brusnice, sa manjim ili većim uspehom. Oko jednog se većina slaže: brusnice pomažu u prevenciji urinarnih infekcija. Naime, dejstvom aktivnih sastojaka brusnice smanjuje se vezivanje bakterija (E. coli) za sluzokožu urinarnih puteva, čime se smanjuje mogućnost infekcije. Ukoliko infekcija već postoji, posebno ako često recidivira, brusnice neće uticati direktno antimikrobno, ali se može značajno smanjiti rizik od ponovnog javljanja.

PRIMED 9 Brusnica je prirodan preparat na bazi meda, brusnice, hajdučke trave i kantariona. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Povoljno deluje u prevenciju urinarnih infekcija, posebno kod žena, koje su podložnije infekcijama urinarnih puteva. PRIMED 9 se može koristiti i kao pomoćno sredstvo u tretmanu infekcije izazvane bakterijom E. coli.