PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Neka od biljnih ulja za upotrebu u ishrani

Ulja su vrlo zastupljena u ishrani, a mogu da se koriste na različite načine, često i u kombinaciji. U zavisnosti od biljke od koje potiču, mogu da se razlikuju po sastavu, boji, konzistenciji, mirisu i preporukama za upotrebu.

Maslinovo ulje je jedno od najčešće korišćenih ulja u ishrani. Dobra osobina ovog ulja je to što može da se upotrebljava i za termičku obradu hrane. Svakako, iako se može zagrevati, savetuje se umerena temperatura, kako bi se zadržalo što više hranljivih sastojaka. Maslinovo ulje je pogodno i za pripremu salata, umaka i dr.

Avokado ulje se može koristiti bez zagrevanja, za pripremu raznih salata, umaka ili smutija. Ulje avokada sadži značajne količine “dobrih” masti čija upotreba može da ima određene zdravstvene prednosti. Takođe, i ovo ulje se može koristiti i za termičku obradu hrane.

Ulje lana je takođe vrlo cenjeno u ishrani. Ovo ulje ima nisku tačku dimljenja, pa se radije preporučuje za pripremu hrane bez termičke obrade. Sadrži omega 3 i druge korisne masne kiseline.

Ulje repice je, slično maslinovom ulju, bogato nezasićenim masnim kiselinama, blagog je ukusa i termostabilno, pa se može upotrebljavati i za termičku obradu hrane.

Ulje badema sadrži monozasićene masne kiseline i vitamin E. Rafinisano ulje badema ima visoku tačku dimljenja, pa može da se upotrebljava i za kuvanje i pripremu hrane na višim temperaturama, ukoliko je to potrebno. Nerafinisano ulje je prijatnog orašastog ukusa i dobar dodatak salatama i nadevima bez termičke obrade.

Orahovo ulje, zbog svog specifičnog blagog orašastog ukusa je ukusan prilog salatama. Ne preporučuje se za upotrebu u termičkoj obradi hrane. Orahovo ulje sadrži značajnu količini “dobrih” masti pa je svakako preporučljivo kao deo raznovrsne ishrane.

Kokosovo ulje se u poslednje vreme veoma često pominje i preporučuje za upotrebu u kuhinji, ali i za negu kose i kože celog tela. Međutim, kako kokosovo ulje u većem procentu sadrži zasićene masti, svakako je preporuka da se unosi u ograničenim količinama.

Ulje kikirikija se takođe može koristiti u kuhinji. Bolji izbor je svakako nerafinisano ulje, u kome se zadržava veća količina hranljivih sastojaka, kao što su vitamin E i drugi antioksidansi. Ulje kikirikija ima i visoku tačku dimljenja, pa može po potrebi da se koristi i u termičkoj obradi hrane na većim temperaturama.

Pri izboru ulja vodi se računa o nameni. Za termičku obradu preporučljivo je da se koriste ulja sa višom tačkom dimljenja, jer su ona stabilnija i pogodnija za kuvanje, pečenje ili prženje na većoj temperaturi. Ulja sa nižom tačkom dimljenja su osetljivija i uglavnom se preporučuju za upotrebu u pripremi salata, umaka i drugih jela koja ne zahtevaju termičku obradu na većim temperaturama.

Kao i druge namirnice, i ulja mogu da se “pokvare”. Ulja koja užegnu uglavnom imaju karakteristično neprijatan i prepoznatljiv miris, i takva ulja ne bi trebalo da se koriste za pripremu hrane.