PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje gastritisa zavisi od uzroka.

Naziv gastritis je rezervisan za histološki dokazano zapaljenje- želudačne sluzokože. Skoro svaka reč u medicini koja se završava na-itis podrazumeva da postoji neko zapaljenje. To znači da je gastritis zapaljenje sluznice želuca.
Dva najčešća faktora koja dovode do pojave gastritisa su infekcija Helicobacter pylori i nesteroidni antiinflamatorni lekovi. . Pored njih faktori koji dovode do pojave gastritisa su: pušenje, način ishrane, stres, genetska predispozicija. Infekcija želuca bakterijom H. pylori predstavlja najčešći uzrok nastajanja gastritisa i ulkusne bolesti. Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja se najcešće nalazi u dubljim partijama mukusnog gela, koji prekriva želudačnu sluzokožu ili se nalazi između mukusnog sloja i gastričnog epitela. Ima oblik slova S i ima brojne izrastke. Sposobna je da se transformiše u otpornu formu i tako preživi nepovoljne uslove.Sadrži brojne faktore koji joj pomažu da kolonizuje gastričnu sluzokožu, kao što su ureaza, katalaza, lipaza.Prenošenje H.pylori s osobe na osobu moguće je oralno – oralnim i fekalno – oralnim putem.
Podela gastritisa.
Gastritise možemo podeliti na osnovu toka, histoloških karakteristika, anatomske distribucije ili na osnovu patogenetskih mehanizama koji ga izazivaju i to na akutni i hronični gastritis.
Simptomi gastritisa.
Bol u epigastrijumu se sreće kod mnogih gastrointestinalnih oboljenja pa i kod gastritisa. Može biti u vidu pečenja ili čupanja,osećaj težine, gorušica, bolna osetljivost, muka, gađenje i povraćanje, gubitak težine. Pojava crnih katranastih stolica ili povraćanje sadržaja u vidu taloga od kafe ukazuje da je došlo do krvarenja.
Dijagnostika.
Pregled specijaliste-gastroenterologa, za dijagnozu gastritisa neophodna je gastroskopija, pregled iznutra u toku koga se endoskopom uzme biopsija sa mesta promene i analiza pod mikroskopom od strane patologa- tek tada je moguće govoriti o dijagnozi gastritis.
Lečenje gastritisa.
Zavisi od uzroka gastritisa. Ne preporučuje se koristiti nestereodne antiinflamatorne lekove, ni alkohol, izbegavati masnu hranu ( crveno meso, sir, maslac, pržena jela), jesti manje a više obroka (4-5 puta dnevno) izbegavati hranu koja pojačava tegobe. Ako se utvdi infekcija bakterijom H. Pylori sprovodi se terapija za eradikaciju navedene bakterije. Lekovi koji se koriste za smanjenje lučenja želudačne kiseline su antacidi, suklarfat, antagonosti H2 receptora i infibitori protonske pume. Lečenje hronicnog gastritisa sastoji se u lečenju posledica, a ne inflamacije sluzokože želuca. Kod pacijenata kod kojih postoji anemija (perniciozna) lecenje se sastoji u parenteralnom davanju vitamina B12 tokom dužeg vremenskog perioda. Eradikacija H. pylori se ne predlaže kao rutinska procedura osim u slučajevima H. Pylori pozitivnog nalaza ili niskostepenog MALT limfoma.
Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i koprive. Preparat se preporučuje kod gastritisa bilo uzroka. Preparat ne izaziva iritaciju i potpomaže regeneraciju sluzokože želuca i povoljno deluje na smirenje simptoma gastritisa.