PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ne ignorišite simptome menopauze!

Nesanica, depresija, naglo znojenje poznato kao vrući talasi samo su nekih od simptoma ulaska u menopauzu, a mnoge žene teško se nose s njima jer ih ne prepoznaju na vreme. Prosečna starost kada ženski organizam ulazi u menopauzu je oko 52. godine, ali u nekim slučajevima žene u menopauzu ulaze i pre 40. godine, a to donosi velike promene u svakodnevnom životu.
Menopauza je period u životu svake žene kada dolazi do smanjenog delovanja hormona koji imaju uticaj na rad svih sistema organa, pa čak i nervni, pa može doći do depresije, pojave bezvoljnosti i poremećaja sna. Tokom menopauze, žena se menja i fizički. Postoji povećana opasnost od bolesti kao što su osteropoza ili srčana oboljanja, pa je važno voditi računa o opštem zdravlju.
Da biste lakše pregurali promene koje menopauza donosi, ali i sačuvali zdravlje organizma, ovih 9 znakova ne bi trebalo da ignorišete.
1) NEREDOVNE MENSTRUACIJE
Promene hormona utiču na vaše jajnike i to može uticati da menstruacija izoostane i po par meseci. To mogu biti prvi znaci menopauze.
2) VALUNZI
Odjednom vam je vruće i znojite se? Valunzi u kojima se žene preznojavaju jedan su od najgorih simptoma. Intenzitet trajanja može da varira u toku dana i noći, ali noćno znojenje može biti lakše ako pazite da temperatura u prostoriji ne bude viša od 19 stepeni i stavite obloge koje hlade.
3) PROMENE RASPOLOŽENJA
Menopauza utiče na promene raspoloženja, pa tako često dovodi do osećanja razdražljivosti, nervoze, pa čak i anksioznosti. Promene u ponašanju su česti znaci da je nastupila menopauza, ali i nedostatak sna može uticati na loše raspoloženje.
4) VAGINALNA SUVOĆA
Hormonske promene smanjuju količinu tečnosti koju vagina luči što utiče i na zid vagine. Smanjuje vlažnost i elastičnost vagine. Nekima ženama se stvara jako neugodan osećaj zbog ovoga, dok druge primećuju ove simptome samo u toku odnosa.
5) URINARNE INFEKCIJE
Žene su generalno sklone urinarnim infekcijama, ali one mogu biti i posledica ulaska u menopauzu. Ukoliko se javi simptomi urinarne infekcije i bol, obratite se lekaru.
6) SUVA KOŽA
Padom hormona estrogena može vam se dogoditi da koža bude suvlja nego inače pa je preporučljivo da koristite hidratantnije kreme, čak i one s uljima.
7) POVIŠEN HOLESTEROL
Hormon estrogen je zadužen za regulisanje dobrog i lošeg holesterola. Ako se tokom menopauze količina estrogena smanji, lako se može dogoditi da vam nivo lošeg (LDL) holesterola naglo skoči. Osim toga, nivo dobrog holesterola može se sniziti.
8) VIŠAK KILOGRAMA
Estrogen je krivac i za višak kilograma što žene takođe često iskuse u prelaznom periodu i nakon što uđu u menopauzu. Budući da ga ima manje u organizmu telo sakuplja masnoću i kilogrami se stvore preko noći. Čak i ako redovno vežbate i zdravo se hranite, možda ćete morati biti malo više aktivni dok se telo ne privikne na novi režim.
9) PRESKAKANJE SRCA
Preskakanje srca može biti jasan znak menopauze zbog hormonalnih promena. Ozbiljnije stanje, zbog kojeg svakako morate posetiti lekara, jeste ono kada preskakanja traju nekoliko minuta, imate osećaj da vam nestaje dah ili čak imate osećaj da ćete pasti u nesvest.
PRIMED 10 FERTIMED je prirodni preparat na bazi meda, polena, praha peruanske make, matičnog mleča i propolisa. PRIMED 10 FERTIMED preporučuje se: kod hormonaksog disbalansa oba pola uključujući simptome menopauze i PMS-a. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju kod poremećaja uzrokovanih neravnotežom polnih hormona kod žena: PMS, neredovna i bolna menstrualna krvarenja, problemi u perimenopauzi. Kod muškaraca, povoljno deluje na povećanje seksualne energije i izdržljivosti.