PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Namirnice koje povoljno deluju na cirkulaciju

Dobra cirkulacija ima ulogu da obezbedi pravilno snabdevanje svih organa i tkiva našeg organizma dovoljnom količinom hranljivih materija i kiseonikom neophodnim za obavljanje svih fizioloških procesa.

Hrana koju jedemo, pored neophodnih nutrijenata može da sadrži različite materije koje mogu da imaju povoljno dejstvo na određene funkcije našeg organizma, uključujući i cirkulaciju. Pored toga, zdrave navike u smislu redovne fizičke aktivnosti, unosa dovoljno tečnosti, održavanja optimalne telesne težine i izbegavanja duvanskog dima takođe mogu da doprinesu očuvanju normalne cirkulacije.

Neke od namirnica koje mogu da imaju povoljno dejstvo na cirkulaciju

 • Kajenska paprika je vrsta crvene paprike koja se često koristi kao začin. Ona sadrži materiju kapsaicin koja povoljno deluje na krvne sudove i može da doprinese boljoj cirkulaciji

 • Cvekla, između ostalih hranljivih materija, sadrži neorganske nitrite i nitrate, koji se u organizmu prevode u azot-oksid. Ova materija utiče na vazodilataciju (širenje krvnih sudova), što može da pomogne u regulaciji povišenog krvnog pritiska.

 • Bobičasto voće (pre svega borovnice, ribizle, brusnice, maline, asai i godži bobice, i dr.) sadrže značajnu količinu antocijanina, biljne materije koja ima izraženo antioksidativno dejstvo. Ova materija deluje zaštitno na krvne sudove i pomaže u očuvanju njihove elastičnosti.

 • Masne vrste ribe sadrže značajnu količinu “dobrih” masti koje se preporučuju zbog zaštitnog dejstva na srce i krvne sudove. Posebno se preporučuju losos, haringe, skuša, pastrmka, koje su dobar izvor omega 3 masnih kiselina.

 • Nar je dobar izvor antioksidanasa i nitrata, koji povoljno deluju na cirkulaciju. Oni pomažu opuštanje krvnih sudova i smanjenje krvnog pritiska.

 • Beli luk sadrži alicin, koja takođe pomaže opuštanje krvnih sudova.

 • Orašasti plodovi sadrže korisne omaga 3 masne kiseline koje se preporučuju u ishrani zbog povoljnog dejstva na očuvanje elastičnosti krvnih sudova.

 • Grožđe takođe povoljno deluje na arterije i cirkulaciju. Prema podacima nekih istraživanja, antioksidansi koje grožđe sadrži pomažu u opuštanju krvnih sudova i njihovoj boljoj funkciji.

 • Kurkuma je jedan od začina koji se u ishrani preporučuje i zbog različitih korisnih svojstava. Sastojci kurkume mogu da imaju protivupalno dejstvo, a prema određenim istraživanjima, kurkumin kao jedan od glavnih aktivnih sastojaka kurkume može da povoljno deluje i na povećanje oslobađanja materija koje deluju na opuštanje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije.

 • Spanać pripada grupi namirnica bogatih nitritima biljnog porekla, za koje je već pomenuto da mogu da imaju povoljno dejstvo na krvne sudove i cirkulaciju.

 • Citrusno voće, pored vitamina C sadrži i antioksidanse koji mogu da pomognu u smanjenju upale, prevenciji nastanka krvnog ugruška i poboljšanje cirkulacije.