PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Čir na želucu kao posledica stresa.

Neko više reaguje srcem, a neko stomakom, a kardiovaskularna oboljenja i problemi digestivnog trakta su najučestalije bolesti za koje uvek krivimo stres. Kada je u pitanju čir na želucu, stres ima donekle uticaja na nastanak ove bolesti ali, nikako nije odlučujući činilac. Neki stručnjaci smatraju da je stresu neosnovano data mitska uloga u nastanku čira na želucu, koju pacijenti opisuju kao bol ili nagrizanje u stomaku.
 
Šta je čir na želucu?
Čir je svojevrsna ranica u sluznici želuca. Najbolji način da to zamislite je da predstavite sluznicu stomaka kao vlažnu i ružičastu unutrašnjost obraza, čir je pukotina ili rana na toj oblozi. Jedan deo pacijenata nema nikakve simptome, dok se kod nekih može javiti i krvarenje.
 
U težim stanjima čir na želucu može usloviti povraćanje. Lekarima nije za sada jasno koliko je potrebno čiru da razvije simptome, koji bi bili upozorenje. Ipak u većini slučajeva, kada čir već postoji, simptomi se brzo razvijaju. Ukoliko je čir posledica upotrebe leka, pacijenti mogu osetiti simptome čira veoma brzo, nakon uzimanja prve doze određenog leka.
 
Uloga stresa kod nastanka čira na želucu
Iako neuredan način života i stres mogu doprineti nastanku mnogih bolesti, smatra se da čir nije uslovljen jedino stresom.
 
Emocionalni stres, sam po sebi, ne izaziva čireve. Stres, pre svega, uzrokuje uznemiren želudac. Fiziološki stres, zajedno sa začinjenom hranom, može dovesti do stvaranja čira. Čir na želucu, zvani i peptični čir, nastaje kada kiseline, koje imaju bitnu ulogu u procesu varenja hrane oštete sluznicu želuca ili dvanaestopalačnog creva (dela tankog creva). Prema istraživanjima američkih doktora, 90 odsto svih čireva na želucu može se svesti na dva uzroka, infekciju Heliko bakterijom i upotrebu protivupalnih lekova, poput aspirina i ibuprofena.
 
Čir na želucu se pogoršava sa svakom upotrebom protivupalnih  lekova. Ukoliko je neko imao uvek simptome posle upotrebe aspirina, to je siguran signal da pati od čira na želucu.
 
Način lečenja čira na želucu
Antacidi su lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma čira na želucu. Mogu biti tečni ili u obliku tableta koji neutrališu kiselinu u stomaku.
 
U slučaju da je čir uzrokovan bakterijskom infekcijom mogu se koristiti i antibiotici. Najozbiljnija stanja čira na želucu je krvarenje i perforacija, kada je nekada neophodna hitna operacija. Stoga je veoma bitno što pre zatražiti lekarsku pomoć.
Dijagnoza čira na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu uspostavlja se na više načina. Ukoliko je do čira došlo zbog Heliko bakterije, rade se testovi krvi, urea izdisajni test, analiza stolice.
 
Izbegavajte začinjenu hranu
Preporučuje se blaga hrana bez jakih začina. Junetina, nemasna piletina, nemasna bela riba, meko kuvana jaja, obrano mleko, nemasno kiselo mleko, nemasni sirevi, dinstano i kuvano povrće. Ne treba nikako jesti ljuto, kiselo, vrelu hranu, ali ni previše hladnu hranu. Alkohol ne treba piti, a iako ova hrana nije uzrok bolesti, doprinosi njenom pogoršanju, pa je treba izbegavati.
 

PRIMED 9 BRUSNICA JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, BRUSNICE, KANTARIONA I HAJDUČKE TRAVE.

 
PRIMED 9 se preporučuje kod:
gastritisa, posebno H.pylori infekcije
urinarnih infekcija, posebno E.coli infekcije
Aktivni sastojci preparata mogu povoljno da deluju u prevenciji i tretmanu čestih urinarnih infekcija. Blagotvorno deluju na želudac i simptome koji prate gastritis.