PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Najveći neprijatelji želuca: bakterije, stres i lekovi

zdr-zeludacAko imate gorušicu i osećate bol ispod grudne kosti, tačnije u srednjem gornjem delu stomaka, koji prestaje nakon obroka, najverovatnije patite od čira na želucu.
Čir na želucu (ulkusna bolest) predstavlja defekt sluznice želuca u akutnoj fazi bolesti, dok se u hroničnoj fazi bolesti on manifestuje kao ožiljna deformacija na želudačnoj sluznici. Najčešće je lokalizovana na maloj krivini želuca. Ulkusna bolest želuca nastaje kao posledica disbalansa agresivnih faktora (npr. pojačano lučenje želudačne kiseline) i odbrambenih mehanizama normalne sluznice želuca (mukusni sloj, normalna prokrvljenost sluznice…).
Najčešći izazivači
U medicinskoj praksi do danas su registrovana tri najčešće uzroka čira na želucu: bakterija Helicobacter pylori, lekovi antireumatici i tumor G ćelija, poznat kao gastrinom.
Helicobacter pylori je najčešći uzročnik čira na želucu. Zapravo, ova bakterija, koja se prenosi orooralno ili fekooralno nalazi se u 70% slučajeva želudačnih ulkusa.
Kada je reč o antireumaticima kao izazivačima čira na želucu, to su upravo oni lekovi protiv bolova koji se najčešće koriste- diklofen, brufen i nimulid. U pitanju su nesteroidni antireumatici (NSAIL) koji mogu oštetiti želudac i creva, te izazvati čir na želucu, dvanaestopalačnom crevu, kao i krvarenje iz digestivnog trakta. Posebnu opasnost predstavlja dugotrajno uzimanje ovih medikamenata.
Tumor G ćelija, odnosno gastrinom, uzrokuje brojne ulceracije u želucu izazivajući Zollinger-Elisonov sindrom. Ukratko, reč je o tumoru pankreasa koji proizvodi vrlo visok nivo hormona gastrina, koji podstiče želudac da luči kiselinu i enzime uzokujući ulkus. Oko 50% ovih tumora je maligno.
Pored ovih, tu su i sledeći faktori: stres, alkohol i nikotin koji takođe podstiču nastanak ulkusne bolesti.
Pouzdana dijagnostika presudna.
Osnovi dijagnostički metod u slučaju čira na želucu predstavlja radiološko i endoskopsko ispitivanje. Standardnim pregledom želudačni ulkus se može dijagnostikovati u oko 90% slučajeva. Endoskopski pregled pak pruža bolji uvid u stanje organizma. Dijagnostika se vrši endoskopom-tankom, elastčnom cevi opremljenom osvetljenjem i kamerom. Tako operater može videti i snimiti sluzokožu organa, a istovremeno se može uraditi i biopsija. Endoskopskim pregledom se može odrediti veličina, lokalitet i izgled oštećenog zida želuca, a biosijom je moguće odrediti histološke karakteristike. Budući da čir na želucu može da se transformiše u karcinom, a nekada je već u startu reč u ulceriformnom karcinomu, biosija ulceracije u želucu je obavezna.
Veoma je važno da se odredi uzročnik, jer se lečenje ulkusa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori razlikuje od onoga izazvanog nesteroidnim antireumaticima. H.Pylori se otkriva iz krvi, daha i tkiva. Serološkim testom iz uzoraka krvi se otkrivaju antitela na bakteriju, to jest infekcija se dijagnostikuje određivanjem titra antitela na ovu bakteriju. Budući da se antigeni nalaze i u stolici, njegova analiza je takođe pouzdana dijagnostička mera. Izdisajni “breath” test, “pregled daha” ili ureaza izdisajni test , najčešće se sprovodi nakon lečenja, radi provere uspešnosti terapije, ali se koristi i u dijagnostičke svrhe. Tačnost ovog testa je čak do 96%. Brzi ureaza test i patohisološka analiza podrazumeva uzimanje komadića sluznice želuca tokom gastroskopije.
Ne može se izlečiti, može se kontrolisati!
Ulkusna bolest se leči najpre promenom životnih navika, odnosno higijensko- dijeteskim režimom. Treba izbegavati hranu i piće koji stimulišu sekreciju želudačne kiseline- začine, ljuto, kiselo, gazirana pića, alkohol, kafu i cigarete, kao i aspirinske preparate i antireumatike. Sledeći način je eradikaciona trojna terapija, koja podrazumeva upotrebu lekova, inhibitora protonske pumpe (smanjuje sekreciju želudačne kiseline) i dva antibiotika u toku deset ili četrnaest dana, uz obavezan probiotik. Nekada se ovoj kombinaciji dodaju bizmutski preparati. Uspešnost izlečenja ovakvom terapijom ide i do 98%. Međutim, oboleli ne mogu biti trajno izlečeni i ulkusna bolest traje do kraja života. Primenom terapije, čir se zaleči, a bolest se dovede u stanje mirovanja. Sva rizična ponašanja i događaji (stres, alkohol, kafa, lekovi) mogu da izazovu akutizaciju oboljenja. Hirurško lečenje čira na želucu primenjuje se u slučaju teških komplikacija kakva su opsežna krvarenja koje se ne mogu zaustaviti endoskopskim hemostatskim postupcima i perforacija (pucanje čira) sa slikom akutnog abdomena, sindroma koji može imati smrtni ishod ukoliko se ne tretira pravilno.
PRIMED 5Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitih biljaka koji blagotvorno deluje na poboljšanje funkcije želuca, pospešuje regeneraciju želudačne sluzokože i ublažava simptome gastritisa i čira na želucu. Preporučuje se kod gastritisa izazvanog upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova i kao dodatak terapiji gastritisa izazvanog bakterijom Helicobacter pylori.