PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Najčešći uzroci glavobolje

Neprijatan osećaj bola u glavi može biti uzrokovan različitim poremećajima.

Neki od najčešćih su:

 • Oslabljen vid je jedan od čestih uzroka glavobolje. Obično se glavobolja javlja ili pojačava pri pokušaju fokusiranja pogleda na predmete u neposrednoj blizini.
 • Napetost u ramenima i vratu često se javlja kao posledica dugotrajnog sedenja i rada za računarom, ili pri čestom i dugotrajnom držanju slušalice telefona na ramenu. Dalje, ta stalna napetost može da dovede do pojave glavobolje.
 • Glad. Mozak je jedan od organa koji su veoma osetljivi na nedostatak šećera. Ukoliko postoji snižen nivo šećera (dugotrajno gladovanje ili loše regulisana terapija kod dijabetesa) glavobolja je jedan od karakterističnih simptoma.
 • Preskakanje jutarnje doze kafe, kod osoba koje inače redovno piju kafu može da izazove glavobolju. Ukoliko nameravate da prestanete da pijete kafu, savetuje se postepeno smanjenje doze, kako bi se izbegli neprijatni prateći simptomi.
 • Kod upale sinusnih šupljina karakteristična je glavobolja koja se pogoršava pri naginjanu napred ili naprezanju.
 • Akutno pijanstvo. Glavobolja je redovna pojava nakon pijanstva, obično usled poremećaja ciklusa spavanja i dehidratacije.
 • Povrede glave obično su praćene glavoboljom. Povrede mogu da budu različitog intenziteta i ozbiljnosti, pa će se tako razlikovati i intenzitet i dužina trajanja glavobolje.
 • Infekcije srednjeg uha praćene su glavoboljom. Mogu da budu izazvane virusima ili bakterijama, a praćene su pojavom bistrog ili gnojnog sekreta.
 • Prekomerna upotreba analgetika nekada može da ima kontraefekat i da dovede do pojave glavobolje (brufen, aspirin, acetaminofen, kombinovani analgetici sa kofeinom).
 • Intenzivna fizička aktivnost (težak fizički rad ili intenzivan trening) može da bude praćena osećajem glavobolje ili se glavobolja javlja nakon aktivnosti. Uglavnom je kratkotrajna, ali ukoliko se često javlja, trebalo bi da se javite vašem lekaru kako bi se ispitali mogući uzroci.
 • Neodgovarajući položaj u toku spavanja, uglavnom zbog neudobnog jastuka ili ležaja za posledicu može da ima nedostatak sna i napetost ili ukočenost mišića vrata i leđa, što sve zajedno bude praćeno glavoboljom.

Glavobolja je čest simptom, najčešće prolaznih benignih stanja. U nekim situacijama, glavobolja može da bude jedan od pratećih simptoma životno ugrožavajućih stanja. Zbog toga, treba obratiti pažnju na sve glavobolje koje su dugotrajne, intenzivne ili praćene nekim drugim simptomima: mučnina, povraćanje, poremećaj svesti, slabost ili pareza jednog dela (polovine) tela i sl. U ovim situacijama neophodno je javiti se odmah lekaru, kako bi se blagovremeno sprovela odgovarajuća terapija i sprečile teže posledice.