PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kompresivni prelomi kao komplikacija osteoporoze.

Ukoliko imate bolove u leđima koji se pogoršavaju pri stajanju i hodanju, smanjena vam je pokretljivost i savitljivost i izgledate pogrbljeno, moguće je da je došlo do oštećenja kičmenog stuba zbog smanjene gustine kostiju.
Kompresivni prelomi kičmenih pršljenova su jedna od najčešćih komplikacija osteoporoze. Ovi prelomi su u vidu mikropukotina koje vremenom postaju sve veće i izraženije, stvarajući hroničan bol koji se pojačava.
Dve trećine osoba sa prelomima kičmenih pršljenova nije svesno njihovog postojanja. Bolovi, smanjena pokretljivost i nastanak deformiteta pogrešno se smatraju upalom mišića ili normalnim delom starenja, pa sve to otežava dijagnozu.
Hroničan bol u kičmenom stubu.
Pod uticajem težine, bezazlenih padova pa čak i minimalnih pokreta kao što su kijanje i smejanje, na kičmenim pršljenovima nastaju mikropukotine. Vremenom, ovih pukotina je sve više, tako da pršljen ne može da izdrži teret kičmenog stuba koji nosi, i on puca, tačnije, biva smrvljen odozgo na dole. Tada se može javiti iznenadan, jak bol koji vremenom prelazi u hroničan.
Kompresivni prelomi kičmenih pršljenova su jedna od najčešćih komplikacija osteoporoze. Prelomi su u vidu mikropukotina koje vremenom postaju sve veće i izraženije, stvarajući hroničan bol koji se pojačava. Ovako oštećeni pršljenovi vremenom dovode to toga da se kičma deformiše pod sopstvenom težinom, na kraju dovodeći do deformacije u narodu poznata kao „pogrbljena udovica“. Dve trećine osoba sa prelomima kičmenih pršljenova ni ne zna da ih imaju. Bolovi, smanjena pokretljivost i počeci deformiteta pogrešno se smatraju upalom mišića ili normalnim delom starenja, pa sve to otežava dijagnozu.
Međutim, čak i kada osoba nema bolove i druge simptome, gubitak na visini od nekoliko centrimetara godišnje može biti siguran znak da je došlo do kompresivnih preloma.
Važno je napomenuti da ukoliko se ne reaguje na vreme, kompresivni prelomi pršljenova mogu da uznapreduju, stvarajući probleme sa disanjem pa čak i neurološke simptome kao što su trnjenje, žmarci, oslabljena motorna i senzorna funkcija.
Vitamin K2 štiti od osteoporoze i preloma kičmenih pršljenova
Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za sprečavanje osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno. Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.
Ova dva nutrijenta su kao delovi slagalice: imaju sinergistični efekat i postižu maksimalan efekat samo kada se uzimaju zajedno. Dakle, korišćenjem vitamina K2 i D3, dovoljna količina kalcijuma dospeva u krv i pravilno se usmerava pomažući da kičmeni stub postane i ostane čvrst i otporan na prelome.
PRIMED 3 JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, KALCIJUMA I KURKUME, SA DODATKOM MEDICINSKIH GLJIVA REJŠI I ŠITAKE. Aktivni sastojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa. PRIMED 3 pomaže da se organizmu obezbedi dovoljna količina kalcijuma, kako bi se fiziološki proces osteoporoze usporio, i omogućilo normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema.