PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako sprečiti prekomerno taloženje masti na stomaku?

Neredovna, nepravilna ishrana, posebno ako je osoba i fizički nedovoljno aktivna dobar je recept za dobijanje suvišnih kilograma.

U toku zimskih meseci, posebno u toku praznika, teško je odoleti raznovrsnim, uglavnom visokokaloričnim specijalitetima. Kako da ipak, makar donekle, smanjimo prekomerno taloženje masti?

Jedite više svežeg povrća
Salata je odličan prilog, i treba je što više konzumirati, posebno uz kalorične obroke. Što više salate unesemo, veći će biti sadržaj vlakana. Biljna vlakna u hrani privlače vodu, što olakšava probavu. Dalje, vlakna smanjuju brzinu apsorpcije šećera iz hrane, što povoljno utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi. Visok sadržaj vlakana u hrani smanjuje i brzinu apsorpcije masti, pa utiče i na regulaciju nivoa masnoće u krvi.

Smanjite unos masti
Posebno se savetuje izbegavanje loših masti (na prvom mestu margarin i palmino ulje). Biljna ulja koja se opisuju kao zdrava i preporučuju se kao deo zdrave ishrane su laneno, konopljino, makovo, maslinovo i većina drugih biljnih ulja. Međutim, iako su ova ulja zdrava I imaju visok sadržaj dobrih masnih kiselina, to ne znači da ih možemo unositi neograničeno. Kada je bilo koja vrsta masti u pitanju, savetuje se umerena konzumacija.

Fizička aktivnost je neophodna
Redovna fizička aktivnost je neophodna za očuvanje zdravlja i prevenciju većine bolesti. Fizička aktivnost povećava utrošak energije unete hranom i smanjuje taloženje masnih naslaga. Iako fizička aktivnost troši energiju, svakako bi trebalo da se poštuju preporučene umerene količine hrane, posebno visokokalorične.

Regularan ciklus odmora i sna je veoma važan.
U toku noći se prirodno usporava metabolizam, jer je organizam naviknut da u toku noći odmara, tako da se posebno noću savetuje izbegavanje uzimanja hrane.

Ono što je uvek važno napomenuti je: Nema brzog rešenja kada je gubitak kilograma u pitanju!
Bilo koja dijeta, bez obzira na to da li je kvalitetna ili ne, ne bi smela da dovodi do naglog (više od 3-4kg mesečno) gubitka kilograma. Nakon prestanka ovakvih “brzih dijeta” po pravilu se brzo i vraćaju kilogrami.

Ukoliko već menjate način ishrane, menjajte ga dugoročno! Na ovaj način se obezbeđuje zdrava ishrana, sa fokusom na izbor zdravih namirnica koje će obezbediti unos nutrijenata važnih za normalno funkcionisanje organizma.

Izbegavajte sokove i gazirane napitke. Slatki napici kao što su sokovi, voćni sirupi i sl. Uglavnom sadrže previše šećera a malo ili nimalo nutrijenata. Unos većih količina slatkih napitaka bespotrebno povećava ukupan kalorijski unos, tako da bi trebalo ograničiti njihov unos.

Vežbe snage imaju povoljno dejstvo na regulisanje telesne težine i količine visceralnih masti. Tako, pored preporučenog aerobnog treninga, ne bi trebalo izostaviti i deo sa vežbama snage, kako kod muškaraca, tako i kod žena.